Fruganportföljen: MedCap adderas

Vi slår till med ett extraköp i Fruganportföljen genom att nyttja Avanzas belåning till 0 procent ränta och köper MedCap.

Att låna pengar för aktieköp är nog någonting som passar långt ifrån alla. Mycket finns att skriva och tycka om det fenomenet, men det ska jag inte göra den här gången. Jag tycker dock att möjligheten att låna till nollränta och köpa aktier med relativt låg risk, goda kassaflöden och så vidare, framstår som mer attraktivt än att exempelvis öka risken genom att köpa aktier i bolag med exceptionellt hög risk.

Vi nyttjar nollräntan och plockar in MedCap, som investerar i och utvecklar små nordiska medicinteknikbolag. Bolaget verkar i de två affärsområdena Medicinteknik och Specialistläkemedel.

medcap medtech

Caset i korthet:

 • Kraftigt växande omsättning och vinst
 • Rimlig värdering
 • Stark ägarbild

Bolagets senaste rapport visade på en omsättning som ökade med 9 procent i årstakt och ett EBITDA-resultat som ökade med hela 84 procent.

Nordea Markets estimerar en omsättning på 771 miljoner kronor i år och ett EBITDA på 154 miljoner kronor. Det innebär en värdering på P/S 2,1 och EV/EBITDA på 10,7. Det framstår kanske inte som något uppenbart fynd, men ändå attraktivt ställt mot bolagets potential. Bolagets finansiella målsättning sattes 2018 och innebär att man vill öka EBITDA med 15 procent per år och nå en omsättning på 1,5 miljarder kronor till år 2022-2023.

Vad gäller ägarbilden är detta ett bolag med riktigt bra huvudägare i form av Bengt Julander och investmentbolaget Bure Equity. Därtill har VD Karl Tobieson drygt 5 procent av bolaget och han har därmed starka incitament att skapa aktieägarvärde. En kul detalj när det kommer till personerna i bolaget är att Anders Hansen, författaren bakom bland annat boken Hjärnstark och Skärmhjärnan sitter i bolagets styrelse. Jag kan för övrigt passa på att rekommendera båda dessa båda böcker som är lättlästa, lärorika och motiverande.

hansen.jpg
Anders Hansen i MedCaps styrelse

Så länge MedCap kan generera en positiv avkastning på fem års sikt blir det ett positivt bidrag till portföljens avkastning eftersom låneräntan är noll procent. Om det är ett smart drag eller inte får framtiden utvisa.

Portföljen ser därmed ut enligt följande:

MedCap ny i portföljen

Lycka till och på återhörande med ett nytt ordinarie månadsköp om ett par veckor.

Disclaimer: Jag äger aktier i MedCap. Texten är avsedd att ge inspiration och nya idéer för läsaren, men utgör inte investeringsrådgivning. Alla köp av aktier eller andra investeringar sker alltid på eget ansvar och ska baseras på din egen analys.

2 reaktioner på ”Fruganportföljen: MedCap adderas

 1. Bra sida och bra bok! Jag håller precis på att fasa ut mina enskilda aktier mot just, investmentbolag, när tidsbristen tar över så får jag helt enkelt rygga proffsen! Vad ser du som minimibelopp att spara i investmentbolag, tanken är att över tid spara minst 1000kr/mån på obestämd tid?

  Tack för en bra sida och framförallt, bok!

  Gilla

  • Hej!

   Tack för fina ord och kul att du inspirerats av min bok! =)

   Tycker inte det finns något minimbelopp, givet att minimicourtaget inte äter upp för mycket förstås. Det viktigaste att ha en sparnivå som passar sin egen livsplan och vad man själv vill uppnå med sitt sparande.

   För att få en idé om vad sitt långsiktiga sparande kan tänkas generera är kalkylatorn på https://z2036.blogspot.com/p/sparkalkylator-deluxe.html en utmärkt sida!

   Lycka till!

   /Marcus

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s