Investmentbolagssimulatorn

I min bok Bygg en förmögenhet – Investera i investmentbolag lanserade jag Investmentbolagssimulatorn. Ett verktyg som hjälper dig som vill investera i investmentbolag att få en överskådlig bild av din portfölj. På den här sidan finns den tillgänglig.

Här hittar du den: Investmentbolagssimulatorn 2022

OBS! Verktyget är avsett att fungera som inspiration och ett kompletterande verktyg för dig som investerar eller vill investera i investmentbolag, men utgör inte finansiell rådgivning. Alla investeringsbeslut ska alltid bygga på din egen analys. Jag friskriver mig från alla eventuella felaktigheter i modellen och vill poängtera att den inte uppdateras dagligen.

Genom att mata in hur många kronor du har investerat i respektive investmentbolag genereras en figur som direkt ger dig svar på dessa tre punkter för din portfölj av investmentbolag:

  • Hur riskspridningen mellan olika sektorer ser ut
  • Hur hög den genomsnittliga substansrabatten är
  • Hur hög den genomsnittliga förvaltningskostnaden är

Här ett exempel från boken hur ett resultat kan se ut i praktiken:

Axels startportfölj i simulatorn fixed.jpg

Du som vill ha idéer på hur en portfölj skulle kunna se ut kan söka inspiration i  boken genom att prova att spegla någon av de portföljer jag skriver om där:

  • Likaviktade portföljen: 10 procent vardera i alla tio investmentbolag
  • Lågkostnadsportföljen: 20 procent vardera i Latour, Lundbergföretagen, Industrivärden, Investor och Kinnevik
  • Balanserade portföljen: 15 procent vardera i Latour, Lundbergföretagen, Industrivärden, Investor och Kinnevik och 5 procent vardera i Bure, Öresund, Svolder, Traction och Creades

Eller varför inte prova att komponera ”Axels startportfölj” som jag beskriver på sidan 126 i boken?

Den parametern som förändras mest från dag till dag och från vecka är substansrabatten. För dagliga uppdateringar av investmentbolagens substansrabatter kan jag varmt rekommendera www.ibindex.se.

Boken hittar du i bokhandeln, till exempel på Bokus. Du som vill köpa flera böcker att ge bort, exempelvis som present. Kontakta mig så fixar jag signerade exemplar.