Fruganportföljen: Ökning i fordonskonsulten

Årets första köp i Fruganportföljen går till ett av portföljens småbolag som sackat efter rejält på börsen de senaste månaderna.

DevPort finns i portföljen sedan tidigare. DevPort är en snabbväxande konsult inom fordonsbranschen. Jag har tidigare skrivit om bolaget när den plockades in i portföljen första gången.

Kombinationen av frågetecken kring fordonsindustrin och att storägaren Sebi Holdings sålt en del av sitt innehav är två tänkbara anledningar till att aktien pressats. Nuvarande kurs på 33 kronor framstår som ett bra tillfälle för en påfyllning.

DevPort har nyligen förvärvat Adiga, vilket adderar omsättning och ökad vinst under 2019.

I den senaste rapporten meddelade DevPort att de finansiella målen kommer att uppnås tidigare än väntat och att nya finansiella mål kan väntas senast i bokslutskommunikén. Denna släpps den 22 februari och de nya målen kan möjligtvis inbringa lite pånyttfödd optimism från aktiemarknaden. Bolaget har även meddelat sin avsikt att undersöka ett byte till börsens huvudlista, vilket även det hade kunnat innebära en positiv injektion för aktien.

I rapporten räknar jag med att DevPort fortsätter sin fina svit sedan börsnotering med en fin resultatutveckling. Tidigare guidning har inte indikerat att någon större inbromsning skulle ligga i korten.

Med förvärvet av Adiga på plats är DevPort en koncern som sysselsätter i runda slängar 500 konsulter och lönsamheten är mycket god. EBITA-marginalen uppgick till 9,3 procent under de första tre kvartalen 2018.

Bolaget är i princip skuldfritt och ett börsvärde på 330 Msek och en antagen vinst för 2018 på 22 Msek betyder ett p/e-tal på 15. Det känns som en attraktiv ingångsnivå för ett skuldfritt bolag med en organisk tillväxt på 35 (!) procent. Därtill kommer Adiga-förvärvet att addera vinst under 2019.

malmros
DevPorts VD Nils Malmros

DevPort blev årets första aktie till Fruganportföljen som därmed ut enligt följande:

frugan jan 2019

Disclaimer: Jag äger själv aktier i DevPort, utöver de aktier som finns i min frus portfölj. Texten är avsedd att ge inspiration och nya idéer för läsaren, men utgör inte investeringsrådgivning. Alla köp av aktier eller andra investeringar sker alltid på eget ansvar och ska baseras på din egen analys.

3 reaktioner på ”Fruganportföljen: Ökning i fordonskonsulten

 1. Är det inte som så att de torde vara rätt konjunkturkänsliga? Och just fordonsindustrin står väl inför paus nu, globalt? Är det pe-talet representativt för kommande år?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com/

  Gilla

 2. Hej!

  Tack för din klart relevanta fråga! Gissningsvis borde det vara hyggligt konjunkturkänsligt. Dock vet man inte riktigt då bolaget grundades så sent som 2008 och således inte riktigt hunnit gå igenom någon hel lågkonjunktur.

  Ang P/E-talet är min bästa gissning att det kommer ner kraftigt 2019 jämfört med 2018 med tanke på Adiga-förvärvet och att man tidigare kunnat leverera fantastisk organisk tillväxt. Totalstopp i fordonsindustrin vore såklart ett dråpslag, men det är inget jag räknar med som huvudscenario och nuvarande aktiekurs tycker jag redan prisar in sämre tider. Vad gäller konjunktur blir intressant att se ledningens guidning i bokslutskommunikén som jag ser fram emot att läsa.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s