Fruganportföljen: DevPort adderas

Jag skrev i ett tidigare ett inlägg att Fruganportföljen tecknar aktier i Midsummer.  Tilldelningen uteblev dock och vi väljer istället att köpa en annan spännande småbolagsaktie som juni månads nytillskott till portföljen. Juni månads köp blir DevPort, ett snabbväxande och lönsamt bolag i en strukturellt växande bransch som handlas till en värdering på p/e 11 på mina prognoser för 2019.

Om bolaget

DevPort är ett konsultbolag huvudsakligen inriktat på fordonsindustrin. Bland kunderna finns alla stora fordonstillverkare i Sverige, som Volvo Trucks, Volvo Cars, Scania och Autoliv.

Strukturella trender

Trenderna i den tekniska utvecklingen i fordonsindustrin stavas elektrifiering och självkörning. Så sent som för ett par veckor sedan meddelade Softbank att man går in med motsvarande 25 miljarder kronor i General Motors satsning på självkörande bilar. Volvo Cars meddelade nyligen att antalet sålda bilar ska fördubblas fram till 2025, vilket innebär en årsförsäljning på 1,2 miljoner bilar. Hälften av dessa ska vara elbilar och en tredjedel ska vara självkörande. Branschens riktning känns solklar. Det är en strukturell förändring som spelar DevPort i händerna.

selfdriving
Avslappnad bilkörning är något som framtiden har att erbjuda

Tillväxt

DevPort som grundades 2008 och har de senaste åren haft en fenomenal organisk tillväxt. 2017 var den organiska tillväxten drygt 50 procent(!) och omsättningen uppgick till 235 miljoner kronor.

Under det första kvartalet 2018 var tillväxten 37 procent, även det enbart organiskt. Hittills i år har bolaget dessutom tagit flera tillväxtinitiativ:

 • Vunnit ett stort ramavtal värt 35-70 Msek per år med en stor fordonstillverkare. Avtalet adderar 15-30 procent på årsbasis jämfört med omsättningen för 2017.
 • Förvärvat ACT, ett bolag som vuxit snabbt med hög lönsamhet. Adderar ytterligare ca 30 Msek omsättning och med högre lönsamhet än DevPort-koncernen.
 • Startat upp ett nytt affärsområde: IT, med inledningsvis 10 anställda. Det borde inledningsvis addera omkring 15 Msek på årsbasis.

Med detta räknar jag med att DevPorts omsättning kommer att lyfta rejält och närma sig målsättningen om att omsätta en halv miljard kronor. Framförallt 2019 kommer omsättningen att lyfta ordentligt då alla nya tillväxtinitiativ finns med i siffrorna för helåret.

Jag räknar med att DevPort omsätter 440 miljoner kronor 2019 och halvmiljardsgränsen bör absolut vara inom räckhåll 2020. Om bolaget skulle göra betydande förvärv kan det gå snabbare. Om vi antar att bolaget delar ut en tredjedel av sin vinst (utdelningspolicyn säger 25-50%).

Värdering

Med en antagen rörelsemarginal i nivå med dagens nivå, omkring knappa 9 procent, handlas aktien på p/e 11 på 2019 års prognos. Det känns inte farligt för ett bolag med så pass hög tillväxt. Om bolaget skulle dela ut 35 procent av vinsten (utdelningspolicyn säger 25-50 procent) skulle det innebära en direktavkastning på 3,3 procent. Då kan ändå resterande 65 procent investeras för framtida tillväxt, till exempel nya förvärv.

devvanNY
DevPort börsnoterades 2017 och välkomnades i New York

Risker

En ökad konkurrens med pressade marginaler eller en global lågkonjunktur med en inbromsande fordonsindustri framstår som de främsta riskerna för DevPort. Även politiska hinder i utvecklingen för självkörande bilar kan vara ett tillväxthinder.

Slutsats

Med en fantastisk tillväxt och god lönsamhet till en rimlig värdering känns det här som ett mycket attraktivt val bland bolagen på börsens småbolagslistor. Tajmingmässigt är det alltid svårt att köpa småbolag som DevPort. Likviditeten i aktien är dessutom låg. Jag tycker dock det är anmärkningsvärt att aktien handlas på samma nivåer nu som precis innan det stora ramavtalet presenterades, vilket är DevPorts klart tyngsta nyhet sedan börsnoteringen i slutet av 2017. Aktien tar plats i Fruganportföljen.

Fruganportföljen

Därmed har 4,2 procent av miljonen uppfyllts. Jag noterar att portföljen, som fick en väldigt bra start, nu har rekylerat nedåt lite i den allmäna börsnedgången den senaste månaden. Jag är dock nöjd med innehaven och portföljen börjar nu också få en allt bättre riskspridning.

 

fruganportföljen

Hur går dina tankar kring bilbranschen, självkörande bilar eller Devport specifikt?

På återhörande för nästa tillskott i Fruganportföljen i juli.

Rationalisten

Vidare fördjupning:

 • Om du vill fördjupa dig i bolaget kan jag rekommendera presentationen av DevPorts VD Nils Malmsros på Avanzas börsdag den 23 maj 2018. Du ser presentationen här
 • Om du vill ta del av mina egna beräkningar som jag skriver om, kontakta mig i kommentarsfältet nedan, i kontaktformuläret eller på Twitter så skickar jag dom till dig.

 

Disclaimer: Jag äger själv aktier i DevPort och min fru äger de nyligen inköpta aktierna i Fruganportföljen. Texten är avsedd att ge inspiration och nya idéer för läsaren, men utgör inte investeringsrådgivning. Alla köp av aktier eller andra investeringar sker alltid på eget ansvar och ska baseras på din egen analys.

3 reaktioner på ”Fruganportföljen: DevPort adderas

 1. Hej,
  jag har försökt att hitta/köpa DevPort-aktier, men gått bet, kan inte hitta dem. Köper både genom Avanza och Nordea.
  Var hittar jag aktierna

  Gilla

  • Hej Lennart! Tack för frågan. Det låter märkligt. Den handlas på First North Premier och ska finnas tillgänglig via alla banker och nätmäklare. Kolla med din bank så hjälper de dig med navigeringen! Lycka till! /Marcus

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s