Awardits jätteförvärv

I veckan annonserade Awardit att bolaget förvärvar Crossroads Loyalty Solutions. Det gör Awardit till en betydligt större koncern än vad det är idag. Nedan en kort kommentar om bolaget där jag äger aktier och som även ingår i Fruganportföljen.

Man kan bara fortsätta att imponeras av grundaren och VD:n Niklas Lundqvists framfart. Sedan Awardits notering på börsen för mindre än ett år sedan har nyhetsflödet kring bolaget varit minst sagt positivt för oss aktieägare. Flera fina avtal har kommunicerats, inte minst det stora avtalet med Ahlsell. Därtill har Awardit presenterat en rad förvärv. Sponsorhuset annonserades inför börsnoteringen. Därefter har man även förvärvat Motivation Service AB och nu i veckan Crossroads Loyalty Solutions, ett förhållandevis mycket stort förvärv för Awardit.

crossroads kunder
Ett urval av Crossroad Loyaltys kundprojekt som snart ska ingå i Awardit-koncernen

En betydligt större koncern

Awardit köper Crossroads för 105 miljoner kronor. Crossroads väntas omsätta 145 miljoner kronor i år. Det kan jämföras med Awardit som tidigare kommunicerat att man ska omsätta omkring 85 miljoner kronor för 2018. Det betyder att Awardit-koncernen nu blir en koncern med en omsättning på 230 MSEK (proforma 2018).

Crossroads väntas göra ett rörelseresultatet på  13,5 MSEK för 2018. Det kan jämföras med att Awardit gjort ett rörelseresultat före avskrivningar (EBITA) på 7,1 MSEK under det första halvåret. Sedan 24 april finns även Motivation Service-förvärvet med i siffrorna och innevarande kvartal blir alltså det första då MSAB har varit med under ett helt kvartal.

Vid en första anblick ser Crossrads ut att vara ett välskött bolag. Att de har lojalitetsprogrammet SAS Eurobonus i kundportföljen imponerar. Priset som Awardit betalar framstår helt klart som rimligt tycker jag, inte minst med tanke på de ”uppenbara synergier” som båda bolagens VD:ar nämner.

Finansiering och utspädning

Hälften av förvärvet kommer att finansieras genom nytryckta aktier och den andra halvan genom kontanter och upptagande av lån. Motivation Services förvärvades enbart genom nyemitterade aktier. Jag ser mycket positivt på att man nyttjar den obelånade balansräkningen till att ta upp lån. Det begränsar utspädningen rejält. De slutliga villkoren är inte fastslagna ännu, men preliminärt borde utspädningen bli i runda slängar någonstans omkring 15-16 procent. Ta dock den grova uppskattningen med en rejäl nypa salt då det beror på de slutliga villkoren och aktiens pris de närmsta veckorna. Utspädningen känns inte särskilt farlig givet hur mycket omsättning och resultat, men även kompetens och kundunderlag som adderas till koncernen.

Slutsats

Stora förvärv är såklart alltid förenat med risker. Dock verkar integrationen av tidigare förvärv ha gått som planerat, vilket skapar viss konfidens att även detta ska fungera väl.

Så länge Awardit fortsätter att leverera som de gjort historiskt och inte minst sedan börsnoteringen i vintras ser jag ingen anledning att göra något annat än att förbli en glad aktieägare i Awardit. Ser fram emot mer information om förvärvet i oktober.

Hoppas några av er läsare är med på den fina resan som varit och som jag hoppas kan fortsätta även under kommande år. Trevlig helg!

lundqvist
Lundqvist levererar!

Rationalisten

Disclaimer: Jag äger aktier i Awardit, liksom min fru genom Fruganportföljen. Texten är avsedd att ge inspiration och nya idéer för läsaren, men utgör inte investeringsrådgivning. Alla köp av aktier eller andra investeringar sker alltid på eget ansvar och ska baseras på din egen analys.

2 reaktioner på ”Awardits jätteförvärv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s