Jag släpper en bok: Bygg en förmögenhet – Investera i investmentbolag

Det känns väldigt kul att kunna berätta för er bloggläsare att jag nyligen släppt en bok. Temat är inte helt oväntat aktiesparande och med ett fokus på att investera i investmentbolag. En både enkel och smart strategi för ett rationellt aktiesparande. Ett sparande som över tid ger dig bra odds för att bygga en ordentlig aktieportfölj eller rent av en hel förmögenhet. Det beror på dig!

framsida-i-jpeg

Varför skrev jag boken?

Jag stöter på många människor som tycker att aktier verkar väldigt krångligt och som känner att man varken har tid eller tillräckligt intresse att fundera på vilka aktier man ska äga. Många av dessa personer väljer istället aktiefonder, som genom sina avgifter äter upp en stor del av din avkastning.

Varför investmentbolag?

Investmentbolag framstår som den gyllene medelvägen. Enklare än att analysera och köpa enskilda bolag, men lägre avgifter och högre historisk avkastning än aktiefonder. Kombinationen enkelhet och smarthet får investmentbolag att framstå som det mest rationella sättet att bygga upp ett smart långsiktigt aktiesparande.

Tre fördelar med att investera i investmentbolag:

  • Ta rygg på några av Sveriges mest framgångsrika investerare till en förvaltningskostnad som i många fall är en bråkdel av vad en typisk fond tar ut
  • Få riskspridning från den första aktien du köper. Det betyder lägre risk än att köpa en enskild aktie
  • Köp aktier till rabatt. Investmentbolag kan ofta köpas till en så kallad substansrabatt. Det ”boostar” dina utdelningar och kommer att vara en fördel för dig i det långa loppet.

Hur har det gått historiskt?

Tänk att du investerat 100 000 kronor år 2001. Hur mycket pengar hade det uttvecklats till idag beroende på om du hade valt en aktiefond eller investmentbolag?

  • Med en genomsnittlig aktivt förvaltad aktiefond hade du haft 266 000 kronor.
  • Med en passivt förvaltad fond (indexfond) hade du istället haft 328 000 kronor.
  • Med en korg av investmentbolag hade du istället haft 742 000 kronor.

En bättre historik för investmentbolagen är såklart ingen garanti för en bättre framtida avkastning. Investmentbolagens alla fördelar gentemot en fond talar dock tydligt för investmentbolagens fördel. De flesta som sparar i fonder skulle säkert kunna göra en betydligt bättre långsiktig resa med investmentbolag istället för fonder.

Varför äger inte alla investmentbolag istället för fonder?

Även detta är en fråga som styrs av pengar. Banker och fondbolag tjänar stora pengar på fondernas förvaltningsavgifter. En bankrådgivare har därmed incitament att rådge om bankens egna fonder.

Många personer är inte så intresserade av skillnaderna. Skulle fler se vilken skillnad det kan göra i kronor och ören, som i exemplet ovan, skulle intresset nog genast bli betydligt större.

Var köper man boken?

Ovanstående punkter är några teman som jag spinner vidare på och utvecklar med olika exempel i min nyutgivna bok. En bok som jag hoppas kan hjälpa dig till ett mer förnuftigt aktiesparande. Förmodligen kommer den inspirera dig kring finessen med investmentbolag. Och om du är tålmodig kan du använda metoden för att bygga en hel förmögenhet. Bokens officeilla releasedatum är den 24 september, men den finns att köpa redan nu, till exempel på Bokus eller på Adlibris! Den finns också i den fysiska handeln, exempelvis på Akademibokhandeln. Trevlig läsning!

Den uppmärksamme läsaren noterar också att det finns två nya flikar på bloggen. ”Boken” där jag helt enkelt beskriver varför jag skrivit en bok och ”Invesmentbolagssimulatorn”, ett verktyg som också har en koppling till bokens innehåll.

Rationalisten, a.k.a. Marcus Fridell

 

Disclaimer: Texten är avsedd att ge inspiration och nya idéer för läsaren, men utgör inte investeringsrådgivning. Alla köp av aktier eller andra investeringar sker alltid på eget ansvar och ska baseras på din egen analys.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s