Rationalistens fredagsbrev nr. 6 – ”Har Billerud satt världsrekord i vinstvarningar?”

Ytterligare en vecka är avklarad i börsdjungeln! Vinstvarningarna har avlöst varandra samtidigt som rapportsäsongen har smygstartat. Är tre vinstvarningar inför en och samma kvartalsrapport ett världsrekord? Står Avanza i zenit eller inför en strukturell revolution? Det är frågor vi ställer oss i veckans utgåva av Rationalistens fredagsbrev.

Veckans börs: Veckans börs har varit väldigt lugn sett på indexnivå. De dagliga avvikelserna har mestadels legat nära nollan och trenden har varit sidledes. Bland enskilda papper har rörelserna däremot i vissa fall varit snudd på brutala, mer om det nedan. Stockholmsbörsens index kan för veckan summeras till +0,1 procent.

vecka 3

Veckans världsrekord(?): Redan i förra veckans utskick skrev jag om BillerudKorsnäs och förvånades över att vinstvarningarna aldrig verkar ta slut. Och det bekräftades återigen denna vecka. Det här har hänt:

Billeruds vinstvarning #1: 18 dec 2017: Billerud meddelar att investeringarna vid Gruvön blir ungefär 1 miljard högre än tidigare planerat.

Billeruds vinstvarning #2: 8 januari 2018: Vedbrist kommer att tynga första kvartalet med 80-100 miljoner kronor.

Billeruds vinstvarning #3: 16 januari 2018: Produktionsstörningar, främst vid Gruvön, kommer att tynga resultatet och bolaget meddelade ett preliminärt rörelseresultat ca 10 procent under förväntan.

Man undrar om tre vinstvarningar inom loppet av en månad, inför en och samma kvartalsrapport, är ett nytt världsrekord, eller kan någon därute minnas något liknande?

Gruvön
BillerudKorsnäs – stökigt värre på Gruvön

Veckans vinstvarningar: Utöver BillerudKorsnäs har veckan dessutom bjudit på vinstvarningar från NetEnt som backade 20 procent på beskedet. Scandic Hotels backade också närmre 20 procent på vinstvarning och Skanska 6-7 procent. Det har minst sagt varit en del blodiga reaktioner i enskilda bolag. Nu ser vi fram emot rapportperioden som drar igång ordentligt nästa vecka med rapporter från bland annat Nordea, Telia, Essity och SSAB.

Veckans rapportrökare: Avanza bjöd på en riktig rapportrökare igår och aktien steg med 20 procent. Reaktionen kändes något överdriven, något som konstaterades av såväl Dagens Industri som menar att ”Avanza står i zenit”. Idag följde såväl Carnegie som SEB upp med sänkta rekommendationer till ”sälj”.

Avanzas kunderbjudande är minst sagt imponerande. Jag är själv en nöjd tradingkund på Avanza och den nya bolånesatsningen verkar otroligt efterfrågad och kan säkert bli en succé. Med ett p/e-tal över 30 på sjunkande vinst är dock aktien redan ”priced for success” är min åsikt. Nedsidan är nog stor om börssentimentet skulle vända eller någonting skulle gå snett i nschbanken. Hade jag varit en långsiktig investerare hade jag nog varit försiktig med att köpa aktien på nuvarande nivåer.

avanza.JPG
Hängselmannens Avanza levererar – men aktien värderas därefter

Trevlig helg!

Rationalisten

Disclaimer: Av de ovan nämnda bolagen äger skribenten aktier i Essity och Nordea. Texten är avsedd att ge inspiration och nya idéer för läsaren, men utgör inte investeringsrådgivning. Alla köp av aktier eller andra investeringar sker alltid på eget ansvar och ska baseras på din egen analys.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s