Fruganportföljen: Därför är Investor en optimal första aktie

Hur skulle jag göra om jag började från noll för att bygga en portfölj från grunden? Det var utgångspunkten när jag och min fru startade det gemensamma projektet Fruganportföljen. Målet är solklart – från noll kronor till en miljon på åtta år. Nu har den första aktien nyss köpts in till portföljen. Valet föll på mitt förstahandsval bland de svenska investmentbolagen, nämligen Investor och här förklarar jag varför.

Populärt med investmentbolag

Som Lennart ”Aktiestinsen” Israelsson sa (fritt citerat från minnet): ”Att kunna köpa en krona för 70 öre passar en smålänning”. Att investera i investmentbolag har blivit allt mer populärt bland småsparare. Det kan vara klokt tycker jag då man kan få en diversifierad portfölj genom att köpa en enda aktie. Dessutom brukar man genom att investera i investmentbolag få en substansrabatt, vilket är just vad Aktiestinsen syftade på i citatet.

Min känsla är att allt fler småsparare har börjat se investmentbolag som ett gott komplement till ett fondsparande, förmodligen som en konsekvens av att aktiehandel blivit allt mer lättillgänglig och kostnadseffektiv. Kärleken kan också påvisas genom Spiltans fond med inriktning på investmentbolag som startade 2011 och som idag har en fondförmögenhet på över 7 miljarder kronor. Att investmentbolagen blivit alltmer populära syns också i substansrabatterna som blivit allt lägre. Då rabatterna skiljer sig ganska mycket bolagen emellan gäller det att hålla tungan rätt och inte trampa snett bland de snåriga rabatterna.

Nedpressade substansrabatter

I takt med uppvärderingen av investmentbolagen gäller det att vara selektiv. Min bestämda uppfattning är att ett flertal investmentbolag ser direkt oattraktiva ut att äga i dagsläget. Varför skulle jag exempelvis vilja köpa Latour med en premie på 10 procent, samtidigt som tre fjärdedelar av portföljen utgörs av noterade tillgångar? Likaså Lundbergsföretagen handlas med några procents premievärdering trots att fyra femtedelar av portföljen är noterade tillgångar. Låt oss till detta resonemang också påminnas om att substansrabatterna tenderar att krympa i bra tider och minska i goda tider. Att investera i premievärderade investmentbolag kan således ge en dubbel baksmälla om vi skulle hamna i ett sämre börsklimat, dels genom ett lägre substansvärde och dels genom en ökad substansrabatt. Jag höjer alltså ett varningens finger kring de historiskt små rabatterna innan vi går vidare till min favorit bland investmentbolagen.

Investor mitt förstahandsval

Investors rabatt på drygt 20 procent är överlägset högst bland de större investmentbolagen på Stockholmsbörsen. Siffran bygger på ett antaget marknadsvärde för de onoterade innehaven, som exempelvis Mölnlycke.

Investor ger förutom den generösa rabatten dessutom exponering mot en väldiversifierad portfölj där man som investerare får en trevlig blandning av bolag i olika branscher; Atlas Copco inom industri (ca 20% av substansvärdet), SEB inom finans (10%), ABB (12%) inom verkstad och Mölnlycke (10%) och AstraZeneca (8%) inom hälsovård. De största riskfaktorerna som jag ser det är att man kan ifrågasätta marknadsvärdet på underliggande tillgångar och att exempelvis Aleris hade problem med lönsamheten i den senaste kvartalsrapporten. Å andra sidan ger rabatten tillräckligt värderingsstöd för att jag ska känna mig trygg i mitt val.

Kombinationen av en substansrabatt på drygt 20 procent och en väldiversifierad portfölj gör Investor till den optimala första aktien till en ny portfölj. Fruganportföljen tar därför in Investor som första aktie. Som Aktiestinsen skulle ha sagt: ”Att köpa 500 kr för 390 kronor passar en smålänning”. Och ja, det är faktiskt så att min fru råkar härstamma från just Småland. Passande va?

Vägen mot miljonen har påbörjats, hoppas att du hänger med på resan!

Rationalisten

Disclaimer: Av de ovan nämnda bolagen äger jag aktier i Atlas Copco. Investor har under dagen inhandlats till min frus portfölj. Texten är avsedd att ge inspiration och nya idéer för läsaren, men utgör inte investeringsrådgivning. Alla köp av aktier eller andra investeringar sker alltid på eget ansvar och ska baseras på din egen analys.

En reaktion på ”Fruganportföljen: Därför är Investor en optimal första aktie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s