Rationalistens Fredagsbrev nr. 3 – ”Retaildöd och billiga bussbiljetter”

Välkommen till Rationalistens Fredagsbrev. För att prenumerera på brevet, fyll i din e-postadress här intill. Denna vecka har vi fått en mindre uppgång på börsen, men en fortsatt tråkig utveckling för klädhandelsbolagen. Vi noterar också att Nobina lämnade en bra rapport i veckan och att det har blivit brutalt billigt att åka buss. Vi kör igång!

 

Veckans börs: Börsen har inte uppvisat någon tydlig trend i veckan, utan det har varit så gott som varannandagsbörs. Jämfört med fredagens stängning är börsen dock upp 0,7 procent. Det vill säga, ingen dramatik att tala om.

börsen i veckan
Varannandagsbörs utan tydlig trend

Veckans sektor: Det har varit retail i centrum på Stockholmsbörsen med rapporter från KappAhl, MQ och RnB. Efter H&M:s fadäs förra veckan har sektorkollegorna mestadels fortsatt på den inslagna vägen. KappAhls rapport var en riktigt katastrof. Bolaget lyckades inte ens nå upp till den vinstvarning som man lämnat inför rapporten och aktien fortsatte ned 10 procent på rapportdagen. MQ steg under rapportdagen i torsdags, men har sedan sjunkit till lägre nivåer. Likaså RnB står lägre idag än inför gårdagens rapport.

Trenden för e-handeln är tydlig och retail-döden börjar kännas mer och mer som ett faktum. På Internet gäller som bekant ”the winner takes it all”, eller åtminstonne en aktör per världsdel. Amazon i USA, Zalando i Europa och Alibaba i Asien. Att man som konsument ska välja att handla på MQ eller H&M:s onlinesida i konkurrens med Zalando som har ett extremt mycket större utbud känns avlägset. Även om värderingarna börjar bli låga i flertalet av dessa aktier ska man nog tänka efter både en och två gånger innan man går emot den strukturella trenden, för den är urstark!

jack ma
Kinas e-handelskung Jack Ma, grundare av Alibaba

Veckans rapport: Bussbolaget Nobina lämnade en fin kvartalsrapport i veckan. Aktien steg 4 procent igår på rapportdag och fortsatte ytterligare ett par procent idag efter höjda riktkurser från flera analyshus. En stor miss i rapporten var Swebus som gjorde en rörelseförlust på 7 miljoner kronor, en klar förämring från 2 miljoner i förlust i motsvarande kvartal för ett år sedan.

Nobina el
Nobinas elbuss i Malmö

Det händer att jag åker buss med jämna mellanrum och har noterat att det blivit en enorm prispress det senaste halvåret. Jag fick för några månader sedan reda på att en ny aktör kommit in på marknaden för svensk fjärrbusstrafik, nämligen det tyska lågprisbolaget Flixbus. De erbjuder exempelvis bussbiljetter från Stockholm till Linköping från 39 kronor. Med Swebus har man tidigare fått betala omkring 200 kr för samma sträcka och min känsla är att den tydliga prispress som skett mycket väl kan vara starkt driven av tyska Flixbus. Nobina själva nämner inte Flixbus specifikt och visar bara upp en illustration öven konkurrensen för kollektivtrafiken:

Nobina konskurrens

Swebus utgör visserligen bara ett par procent av Nobina-koncernen. Kan det kanske till och med vara en potential att på något sätt avveckla Swebus från koncernen för att på så sätt vässa resultatet ytterligare.

Vad ska man då göra med aktien? Busstrafik är svårt att gå igång på och en lågmarginalverksamhet. Dock är det relativt konjunkturokänsligt och aktien ger en bra direktavkastning på 6 procent. Den som vill hålla nere risken i sin portfölj och kan nog gott och väl hålla Nobina som ett tryggt innehav. Men framförallt kan du ta del av priskriget och passa på att åka ohållbart billiga fjärrbussar så länge det varar!

Därmed är det dags att önska en trevlig julhelg, på återhörande efter nyår!

tomte

Trevlig jul och gott nytt år önskar Rationalisten!

Disclaimer: Skribenten äger inga aktier i de ovan nämnda bolagen. Texten är avsedd att ge inspiration och nya idéer för läsaren, men utgör inte investeringsrådgivning. Alla köp av aktier eller andra investeringar sker alltid på eget ansvar och ska baseras på din egen analys.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s