Rationalistens Fredagsbrev nr. 2 – ”Haveri och snusk”

Börsveckan är över och det är hög tid för ett Fredagsbrev – en lättsam sammanfattning av den gångna börsveckan. Bland veckans händelser kan H&M omöjligt gå obemärkt förbi. Vi frågar oss också om börsen är på väg rakt nedåt, om GW-effekten håller på att falna och om om en aktieaffär från den gångna veckan kan vara föremål för ytterligare en insiderhärva. Om du gillar vad du läser så prenumerera gärna på utskicket genom att fylla i din e-postadress här intill och rekommendera gärna för en vän. Nu kickar vi igång, håll tillgodo!

Veckans börs: Stockholmsbörsen har i veckan handlats i en sidledes trend, fram till idag. Dock kan dagens indexnedgång förklaras uteslutande av H&M:s enorma debacle. Exkluderar vi H&M:s negång på närmre 15% så är börsen faktiskt nära oförändrad för dagen och även för veckan.

Veckans tekniska: Börssentimentet känns generellt lite svalare. Tittar vi på en tvåårsgraf ser vi att börsen trendat nedåt sedan början av november. Gurun inom teknisk analys Johnny Thorsell menar att man ska följa trenden och därmed vara försiktig med investeringar så länge den pekar nedåt. Den som vill ha en närmre genomgång kan ta en titt på dagens EFN Börslunch här.

OMXS30 2 år
Stockholmsbörsen, -2 år. ”The trend is your friend, eller?”

Veckans haveri: Jag frågade min trading- och bordsgranne idag: ”Hur låter det att köpa ett detaljhandelsbolag utan tillväxt, men med kassaflöden som motsvarar ungefär 4% av börsvärdet till ett P/E-tal nära 20. ”Det låter ganska dyrt” blev hans spontana svar och undrade vilket bolag jag talade om.
Aktien backade 15 procent idag på försäljningssiffror som visade på sjunkande försäljning. Att en aktie faller 15% lockar direkt till sig nya köpar som tänker att ”nu kan det inte falla mer”. Å andra sidan, ser man på nuvarande värdering låter det fortfarande inte som något fynd. Den brinnande punkten för H&M är givetvis att få odning på sin försäljning och komma in på tillväxtspåret igen, men innan man kan skymta sådana tendenser lutar jag åt att hålla mig borta från H&M. Att köpa aktien på ett P/E-tal nära 20 känns inte som något fynd och på måndag lär massiva riktkurssänkningar följa från diverse analyshus.

kjp
Fortsatt trubbel för KJP – big time!

Veckans GW: GW-effekten har återigen visat sig på börsen. Under torsdagen noterades Bio-Works med en teckningskurs på 11 kr per aktie. Den som hade turen att få tilldelning och tajming att sälja i börsöppningen på 15 kr gjorde således en avkastning på 36%. Den här gången var GW-effekten dock kortvarig och vid lunchtid handlades aktien nära teckingskurs. En klart svagare GW-effekt alltså än tidigare galna rallyn.
Svaret på frågan om han skulle sälja sina aktier under torsdagen blev med klassisk GW-retorik: ”Nej för fan, jag avvaktar”.

GW.JPG
GW visar kyla

Veckans snusk: Vi har sett ett flertal fall av insiderbrott på senare tid. Ola Rolléns handel i NEXT Biometrics, med tillhörande norsk rättegång har fått mest uppmärksamhet och en dom väntar inom kort. Denna vecka dömdes redovisningsbolaget Fortnox ordförande och grundare Olof Hallrup för grovt insiderbrott. Näst på tur att misstänkas blir kanske Sensys Gatsos styrelseordförande. Han köpte i veckan vältajmat aktier för en halv miljon kronor varpå bolaget tog en stor order i USA dagen därpå. Även om han själv hävdar att han inte kände till ordern så lär det bli ytterligare ett fall för Finansinspektionen.
Om antalet brott verkligen ökat eller om Finansinspektionen helt enkelt har ”steppat upp” kan man fråga sig. Mest troligt är kanske en kombination av dem båda.

sens.JPG
Misstänksamt vältajmat av ordförande Ödman

Det var allt för den här veckan. Vi tar helg på det och laddar för sista börsveckan före jul.

ljus.JPG

Trevlig tredje advent önskar Rationalisten!

Disclaimer: Skribenten äger inga aktier i de ovan nämnda bolagen. Texten är avsedd att ge inspiration och nya idéer för läsaren, men utgör inte investeringsrådgivning. Alla köp av aktier eller andra investeringar sker alltid på eget ansvar och ska baseras på din egen analys.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s