Rationalisten lanserar Fruganportföljen – ett portföljbygge från noll till miljonen

Hur skulle jag bygga upp en aktieportfölj på en miljon kronor om jag startade från noll? Det är en fråga som jag funderat lite på och som jag nu kommer att hjälpa min fru att genomföra. Du kommer att kunna följa resan här, steg för steg. Hoppas att även du kan inspireras till en liknande resa.

Som dagshandlare sliter jag dagarna i ända med kortsiktiga positioner på aktiemarknaden. I de flesta fall handlar det om flöden och börspsykologi snarare än bolagsvärdering och långsiktigt investeringstänk. Jag är en före detta aktieanalytiker med en i grunden stark fundamental ådra och är snudd på outtröttlig när det gäller att leta efter attraktivt värderade investeringsmöjligheter och att sträva efter rationella investeringsbeslut. Ibland kan jag fundera på hur jag skulle bygga en aktieportfölj från grunden.

Med detta som utgångspunkt lanserar jag här en modellportfölj som förhoppningsvis kan ge inspiration och motivation till aktiesparande och öppna upp för diskussion när det gäller aktieinvesteringar. Du som läser här är mest troligt inte daytrader utan har ett ”riktigt” jobb eller studerar. Du har troligen antingen lite besparingar eller ett månadssparande som du försöker investera på ett långsiktigt rationellt sätt. Eller så är du just i startgroparna för att påbörja ett aktiesparande. Om du känner igen dig i någon av dessa profiler så tror jag att du kan få insiktsfull inspiration kring aktiesparande genom att följa inläggen kring min nya modellportfölj. Prenumerera genom att fylla i din mailadress här intill för att följa mina kommande inlägg.

Och namnet då? Fruganportföljen. Det här blir inte bara en modellportfölj, utan investeringar kommer också att göras på riktigt. Min fru har ett ”riktigt” jobb, med en hygglig inkomst och lägger undan en fast summa varje månad. En situation som många sparintresserade säkert känner igen sig i. Jag kommer för hennes räkning att bygga en aktieportfölj från grunden och kommer här att deklarera hur jag tänker när jag bygger aktieportföljen. Målet är att bygga upp en portfölj på 1 miljon kronor på 8 år. Men mer om målsättningen i nästa inlägg.

Avslutningsvis, vem känner du som du tror skulle vilja göra samma resa? Kanske komma igång med ett sparande för att kunna uppfylla sina drömmar, oavsett om det är att köpa en lägenhet, kunna göra en drömresa eller skapa ekonomisk trygghet eller till och med frihet. Tipsa gärna den personen att också prenumera på blogginläggen! Vore kul om du också påbörjar en liknande resa parallellt.

Häng med, låt dig inspireras och välkommen att kommentera och diskutera!

Rationalisten

berg o vatten
En bättre vårdag i Mammoth Lakes, Kalifornien – om frugan själv får välja

2 reaktioner på ”Rationalisten lanserar Fruganportföljen – ett portföljbygge från noll till miljonen

 1. Intressant! Hur ser du på på antal aktier i en sådan portfölj, anser du att 15-25 st aktier är lagom och max 10% mot ett enskilt innehav är lämpligt? Hur ser du på branschexponeringen? 25% max mot enskild bransch? Mvh Björn

  Gilla

  • Hej Björn!

   Stort tack för din fråga, kul med lite diskussioner här på bloggen.

   Finansiell teori säger att det allra mesta av bolagsspecifik risk har diversifierats bort redan då portföljen består av ca 12-15 aktier. Jag tänker mig därför att portföljen kommer att landa däromkring. Det är också ett rimligt antal att kunna hålla koll på. Vid så mycket som 25 aktier blir det för jobbigt att hålla koll på alla innehav för att passa min smak.

   Av praktiska skäl kommer jag att addera bolag till portföljen successivt i takt med att månadssparandet sker. Jag går igenom det här mer i kommande inlägg om portföljen. Men för att teasa lite så kommer jag att lägga en grund av några investmentbolag för att snabbt skapa en riskspridning och sedan gå mot mindre bolag.

   Vad gäller branschexponering kommer jag inte ha någon strikt regel, men om en bransch står för så mycket som 25% av portföljen så kommer definitivt en risklampa att lysa i Rationalistens huvud 🙂

   Rationalisten

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s