3 reaktioner på ”EFN Marknad

 1. Hej! Tack för ett bra inslag. Undrar om du ser kommentarer här…

  Blev mycket intresserad av det som presenterades i inslaget ovan. Bra investmentbolag tycks ha många likheter med billiga fonder, finns det dessutom rabatt att få verkar det som att det kan passa för ett passivt och långsiktigt sparande.

  Jag fick direkt några frågor som jag tänkte försöka ställa:

  1. Det lilla jag kan om investeringar jag har mestadels läst på amerikanska forum. Bland de mer faktabaserade forumen tycks gälla en konsensus att på riktigt lång sikt är börshandlade indexfonder oslagbara. Investmentbolagens långa historia av goda resultat tycks motsäga det.

  Stämmer inte rekommendationen? Eller är verkligheten mer komplicerad än att det ena alltid är att föredra? (Amerikanarna har ju också börshandlade investmentbolag, så det är inte något okänt fenomen, Berkshire Hathaway måste väl kvalificera?)

  2. Finns det några intressanta (öppna) webbforum där sådan som substansvärden och premierabatt diskuteras, så att man kan sätta sig in lite bättre i hur detta görs? Kan tänka mig att det inte är helt trivialt att räkna ut för investmentbolag men en del onoterade innehav till exempel.

  3. Spiltans investmentbolag tycks ha en omotiverat stor rabatt. Men det jag hittar på Avanza verkar bara vara en fond? Via Spiltans hemsida hittade jag en liten handelsplats där denna aktie sägs finnas till salu, men likviditeten tycks vara minimal, och den handlas bara vissa datum. Det hela tycks suspekt.

  Hur htitar jag Spiltans aktie? Är det rimligt att handla på en något suspekt börs? Kan jag i så fall räkna med att kunna sälja aktien om det skulle behövas?

  Tack på förhand om du eller någon annan hågad känner för att svara!

  Gilla

  • Hej!

   Ursäkta sent svar.

   1) Investmetnbolag med stor del börsnoterat som underliggande, och därmed tydliga substansrabatter, är klart överrepresenterat i Sverige. Liknande upplägg i USA är ofta konglomerat där det kan vara lite knepigare att avgöra om det de facto är en rabatt eller inte i underliggande.

   2) Inget specifikt nischat forum för investmetnbolag. Men ibindex är en bra sida att hålla koll på rabatter. I dagens EFN snackades det mycket investmentbolag med duktige Alexander Gustafsson på Nordnet: https://www.efn.se/bors-finans/efn-marknad-18-maj-2020/

   Jag och Alexander har tidigare snackat investmentbolag i Sparpodden om du kollar bakåt i historiken där =)

   3) Spiltan handlas bara via Pepins med månadsvis handel. Tanken är att Pepins ska bli MTF så att den kan handlas lite oftare och även möjliggöra att ha inom ISK. Jag äger själv en liten skvätt Spiltan då jag tycker rabatten är mycket attraktiv givet duktigt förvaltningsteam med fantastisk historik.

   Hoppas svaren är till någon hjälp.

   Lycka till! =)

   /Marcus

   Gilla

 2. Tack för att du tog dig tid att svara! Det var absolut till hjälp. Avsaknad av ISK var också viktig information.

  Substansvärdet är inte alls lätt att bedöma för onoterade innehav. Gängse bokföringsregler tycks vara något av en höftning, och resultatet får stor inverkan för hur aktien ska värderas. Å andra sidan är möjligheten att nå bolag man annars inte kan nå lockande. Det är inte lätt det här.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s