Fruganportföljen: Tecknar Train Alliance

Train Allaince är på väg att noteras på börsen och Fruganportföljen provar att teckna aktier.

Train Alliance ska noteras och aktier kan tecknas för 50 SEK per aktie. Det innebär en värdering (pre-money) på 486 miljoner kr.

Bolaget tar nu in 287 miljoner kr (inklusive övertilldelningsoptionen) i den pågående emissionen. Pengarna ska huvudsakligen användas till nya investeringar i mark och anläggningar.

tåg

Bolagets marktillgångar är undervärderade i balansräkningen. Justerar man för Svefas värdering av marktillgångarna uppgår de till 1,16 miljarder kr enligt prospektet. Därtill har bolaget har skulder på 441 Msek, vilket betyder ett substansvärde på 719 Msek. Det ger en substansrabatt på 32 procent på teckningskursen.

Om vi släpper balansräkning och substansvärden och flyttar fokus till själva verksamheten och resultaträkningen har vi ett lönsamt bolag som omsatte 126 Msek 2019 med ett rörelseresultat på 20 miljoner kr och 12 miljoner kr som nettovinst.

Vinstmultiplarna blir således ganska höga, men jag tycker att man ska se detta som ett substanscase. Den väl tilltagna substansrabatten ska också ställas mot att marknaden numera överlag värderar fastighetssektorn till kraftiga premievärderingar (http://fbindex.se/fbi/#/index). I de felsta fall 20-40 procent premie och i några fall över 100% premievärdering. Även andra realtillgångar som skog har värderats upp under det senaste året.

Hur aktiemarknaden ser på mark relaterat till tågtillgångar återstår förstås att se. Givet aktiemarknadens kraftigt ökade fokus mot gröna investeringar borde infrastruktur kring tåg knappast vara förknippat med kraftiga rabattvärderingar.

Ytterligare ett plus i noteringen är att smarta investerare som investmentbolaget Spiltan och Prior & Nilsson Fonder är med och tecknar aktier.

Fruganportföljen provar att teckna. Vid tilldelning blir det månadens köp, och annars återkommer vi med en ny uppdatering i slutet av månaden. För dig som är intresserad av noteringen rekommenderar jag att läsa prospektet som finns här.

Lycka till med investeringarna!

Bästa hälsningar,

Marcus

Disclaimer: Jag äger inga aktier i Train Alliance, men avser också att teckna aktier i den pågående emissionen. Texten är avsedd att ge inspiration och nya idéer för läsaren, men utgör inte investeringsrådgivning. Alla köp av aktier eller andra investeringar sker alltid på eget ansvar och ska baseras på din egen analys.

5 reaktioner på ”Fruganportföljen: Tecknar Train Alliance

 1. lite dålig heads up på denna alltså, en dag före stängning och jag som har norskt Nordnet hade inte en chans på att lämna in ansökan. bittert. Annars bra skrivit 🙂

  Gilla

 2. Hej Rationalisten!
  Tack för ditt inlägg. Jag förstår bara inte hur du får det till en substansrabatt på 32%. Det låter som om du räknat med att antal aktier är 9 715 426, vilket var antalet aktier vid bokslutet 2019. Men efter en fulltecknad nyemission inklusive övertilldelningsoptionen kommer antalet aktier i Train Alliance att öka med totalt 5 750 000 aktier, från 9 715 426 aktier till 15 465 426 aktier. Tänker jag fel eller resulterar inte det i så fall i en substanspremie på nästan 8 %?

  Allt gott!

  Gilla

  • Hej, det jag skriver om är pre-money värderingen. Du verkar vara inne på post-money värderingen, och då får man lägga till alla pengar som kommer in i bolaget också förstås till substansvärdet.

   Blir spännande att se hur den öppnar och om man får någon tilldelning.

   Gilla

   • Hej,

    Tack så mycket, jag tänkte inte på att räkna med det nya aktiekapitalet som ökar tillgångarna.. Hoppas också på tilldelning!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s