Fruganportföljen: Påfyllning i lojalitetsbolaget

Efter inköp på 43 kr, 53 kr och 60 kr gör vi nu ett fjärde köp på 99 kr. Månadens inköp till Fruganportföljen blev Awardit.

Awardit var en av de första aktierna som köptes in till Fruganportföljen. Då, i början av 2018,  stod aktien i 43,50 kr och aktiekursen har således mer än fördubblats sedan dess. Bolaget är nu det största bolaget i portföljen tack vare att tre månadsköp gått till Awardit samtidigt som bolaget aktien har utvecklats mycket väl.

ny hemsida

Nog om historiken och låt oss istället blicka framåt då jag gjort några översiktliga räkneövningar för att skissa på vad som kan tänkas vänta under 2020.

Först och främst ska bokslutskommunikén för 2019 rapporteras den 28 februari. Min gissning blir att bolaget med tanke på sin baktunga intjäning landar ett starkt fjärde kvartal. Efter en snabbkalkyl av kända faktorer drar jag till med att EBITA lär kunna landa någonstans kring 47 miljoner kr. Det skulle innebära en värdering omkring 16x (Ev/Ebita) för 2019.

Utifrån detta som bas har jag gjort följande tillägg för vad som kan tänkas vänta för 2020 års väntade Ebita, då följande saker tillkommer jämfört med 2019:

 • Scandic-avtalet: +6 MSEK
 • Organisk vinsttillväxt, ex Scandic: +9 MSEK
 • Kostnadsbesparingar: +3,5 MSEK
 • Tillkommande vinst från förvärvade Rewardit, M2M och R24: +3 MSEK

Efter mina antaganden landar jag i att ett rimligt EBITA för 2020 skulle kunna bli 68 miljoner kr.

olander
Henrik Olander är ny VD för koncernen

Därtill har jag korrigerat värderingen för viss ökad skuldsättning och utspädning i samband med förvärven. Med en fortsatt multipelvärdering på 16x tillämpad på 2020 års resultat landar jag i en aktiekurs på 150 kr per aktie. Om vinstökningarna fortsätter under 2020 samtidigt som tillväxtutsikterna består kan man tänka sig att Awardit ska belönas med en viss multipelexpansion. Tillåter man sig att vara lite visionär och räkna på en något högre multipel om 20x Ebita skulle då ge ett aktiepris närmare 200 kr. Ett ökat institutionellt ägande, från en i princip obefintlig nivå, är något som skulle kunna driva en viss uppvärdering.

De största riskerna för Awardit under 2020 är förstås att man skulle drabbas av något större kundtapp, tekniska problem, nya konkurrenter eller någon annan oförutsägbar händelse som skulle slå mot bolagets vinster.

Tittar man istället på möjligheter som jag inte räknat in i mitt scenario finns att man skulle ta ytterligare något riktigt stort kundavtal likt Scandic eller Ahslell, eller nya värdeskapande förvärv.

Hur 2020 faktiskt kommer att sluta får framtiden utvisa och jag vill vara tydlig med att de prognoser jag knackat ihop är just prognoser. Summa summarum tycker jag dock att Awardit fortsatt ser ut som en intressant aktie även på dessa nivåer kring 100 kr och det är anledningen till att jag förblir aktieägare i bolaget och att det blir månadens inköp till Fruganportföljen.

Fruganportföljen efter månadens köp:

Fruganportföljen jan 2020

Trevlig helg och på återhörande om en månad igen!

Bästa hälsningar,

Marcus

Disclaimer: Jag äger aktier i Awardit. Texten är avsedd att ge inspiration och nya idéer för läsaren, men utgör inte investeringsrådgivning. Alla köp av aktier eller andra investeringar sker alltid på eget ansvar och ska baseras på din egen analys.

2 reaktioner på ”Fruganportföljen: Påfyllning i lojalitetsbolaget

 1. Ex vdn har ju även i princip bekräftat att han kan lägga mer fokus på affärsutvecklingen nu och att den redan historiskt goda förvärvstakten därmed skulle kunna komma att ökas. Kanske mer fokus på övriga europa i nästa steg?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  Gillad av 1 person

  • Absolut! Jag vore mycket förvånad om vi inte får se minst ett nytt förvärv under 2020. Sen är det svårt att sia om vad det skulle kunna vara och således svårt att räkna på förstås. Utanför Norden vore ju häftigt. Framförallt känner jag mig konfident med att Niklas och kompani kommer att göra det bästa för bolaget.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s