Fruganportföljen: ”Ett mikrobolag tar plats”

Maj månads köp blir i ett litet bolag med högre risk än brukligt i Fruganportföljen.

Allgon är ett litet bolag som sysslar med industriell radiostryrning. Prosukterna utvecklas och tillverkas av Allgon och säljs globalt till industriella kunder. Under 2018 gjordes ett större förvärv av Tele Radio, vilket tar koncernen till en topp-5-position på den globala marknaden för industriell radiostyrning.

Några siffror i korthet:

 • Omsättning 2018 (proforma): 503 Msek
 • EBITDA-marginal på ca 20 procent
 • Organisk tillväxt för affärsområdet industriell radiostyrning på ca 20 procent

Att bolaget har konjunkturkänsliga kunder såsom gruvbolag är en stor risk, liksom en skuldsättning på ungefär två gånger EBITDA.

Börsvärdet är 459 Msek. Nuvarande värdering innebär en EV/EBITDA på drygt 6, vilket är 48 procent värderingsrabatt mot peers, enligt ABG:s analys. FCF-yielden uppgår till goda 11 procent.

Rapporten för det första kvartalet var mycket starkt och VD skriver i Q1-rapporten att någon avmattning i efterfrågan ännu inte märks av. Uppgången på rapportdagen har nu utraderats i och med den allmänna börsoron.

Mot bakgrund av den låga värderingen, en organisk tillväxt omkring 20 procent får aktien en plats i portföljen. Risken är något högre än de flesta andra aktierna i portföljen, men posten utgör bara fem procent av den totala portföljen och på 6-7 års sikt känns oddsen intressanta, även om resan lär bli slagig.

Här en VD-presentation från denna vecka:

Portföljen ser därmed ut enligt följande:

Skärmklipp

Trevlig helg!

Marcus

Disclaimer: Jag äger aktier i Allgon. Texten är avsedd att ge inspiration och nya idéer för läsaren, men utgör inte investeringsrådgivning. Alla köp av aktier eller andra investeringar sker alltid på eget ansvar och ska baseras på din egen analys.

4 reaktioner på ”Fruganportföljen: ”Ett mikrobolag tar plats”

 1. Har läst en del om Xact högutdelande. Jag har lagt det mesta av mina besparingar i latour, Investor, industrivärden, Öresund. Men finns det ngn fördel med en sådan fond? Där är ju en avgift på 0,3%. Låg kanske men ändå….

  Gilla

  • Hej! Den har säkert sina fördelar. Lägre volatilitet än index skulle jag gissa (utan att veta). Jag hade dock valt investmentbolag före den tack vare ägarledda bolag, substansrabatt m.m.

   Lycka till! ☺️

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s