Fruganportföljen: Påfyllning i Ratos

Vi fortsätter på inslagen väg från förra månaden och köper Ratos.

Ratos är ett turnaround-case med operationell medvind. Därtill ser värderingen attraktiv ut på multiplar och aktien handlas med en till synes rejäl substansrabatt.

Se förra inlägget här.

Sedan sist har Ratos lämnat en mycket fin rapport för det tredje kvartalet som vd Jonas Wiström beskriver som den bästa rapporten sedan hans tillträde. Rörelseresultatet före avskrivningar (EBITA) ökade med 28 procent i årstakt.

Intressant är också att insynspersoner har tankat massivt med aktier efter rapporten:

  • Jan Söderberg, vice ordf: 200 000 aktier
  • Andreas Twetman, Affärsområdeschef: 3 696 aktier
  • P-O Söderberg, ledamot: 30 000 aktier
  • Jonas Wiström, vd: 50 000 aktier
  • Jonas Ågrup, finanschef: 30 000 aktier
  • Christian Gebauer, Affärsområdeschef: 10 000 aktier

Totalt innebär det 323 696 aktier köpta av insynspersonerna till ett värde om drygt 10 miljoner kr.

Vi tar rygg och fyller på i Ratos. Portföljen ser således ut enligt följande:

Lycka till och på återhörande!

Disclaimer: Jag äger aktier i Ratos. Texten är avsedd att ge inspiration och nya idéer för läsaren, men utgör inte investeringsrådgivning. Alla köp av aktier eller andra investeringar sker alltid på eget ansvar och ska baseras på din egen analys.

8 reaktioner på ”Fruganportföljen: Påfyllning i Ratos

  1. Nja. Alltså jag är skeptisk till Ratos. Historiken är mycket tydlig med att ett problembolag oftast förblir ett problem. När det finns bra bolag, varför chansa på de bevisat dåliga?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    Gilla

    • Fram till för typ 10 år sedan ansågs Ratos vara bland det bästa man kunde äga på Stockholmsbörsen. Nu har det varit 10 dåliga år.

      Många är mycket skeptiska till Ratos, och delvis är det vad jag gillar då det också speglas i värderingen både på multiplar och vad bolagets delar kan tänkas vara värda var för sig. Vi får se hur det spelar ut =)

      Gilla

  2. Du som intresserar dig av investmentbolag. Hur ser du på VEF, Vostok Emerging Finance, som inriktar sig på onoterade fintechbolag på tillväxtmarknader? Substansvärdet ser fint ut även där.

    Gilla

    • Tjena, i princip inte på ett bra sätt… De redovisar det de kallar för ”koncernmässigt värde” i sina rapporter. Detta är dock inte någon fullvärdig marknadsvärdering som jag förstått det. Man kan räkna på tex EV/EBITA alternativt sätta egna rimliga multiplar på resp bolag. Vet att tex Afv har gjort en sådan räkneövning. /Marcus

      Gilla

Lämna en kommentar