Fruganportföljen: Ratos till portföljen

Fruganportföljen köper ett investmentbolagsliknande bolag till portföljen, Ratos.

Ratos är ett anrikt bolag med över 150 år på nacken och startade som en järn- och stålgrossist. De senaste decennierna har Ratos drivits som ett investmentbolagsliknande bolag med stort fokus på onoterade innehav.

Portföljen består av 12 bolag i olika branscher, såsom handelsträdgårdskedjan Plantasjen, ventilationsbolaget Airteam och Diab som utvecklar kompositkonstruktioner som används till vindkraftindustrin.

Diab – ett av Ratos portföljbolag

Det var ett smått havererat Ratos som Jonas Wiström tog över för knappt tre år sedan. Efter många problemtyngda år verkar den ”nya” ledningen, nu ha fått styr på Ratos-skutan. De senaste kvartalsrapporterna har visat på en stark utveckling i portföljbolagen. Under första halvåret uppgick rörelseresultatet före avskrivningar till 1,15 miljarder kr, en ökning med 48 procent jämfört med samma period i fjol. Stora innehav som Plantagen lär ha varit gynnade av Corona-pandemins nya konsumtionstrender, vilket bådar gott för ett fortsatt positivt momentum.

Jonas Wiström

I förra veckan såldes portföljbolaget Bisnode till Dun & Bradstreet. Ratos erhåller 3,9 miljarder kr, vilket är nästan dubbelt upp mot Ratos rapporterade värde av posten, 2 miljarder kr. Ledningen har varit tydlig med att portföljen ska bli mer koncentrerad och kan man fortsätta synliggöra värden på det här sättet lär det finnas uppsida i aktien. I en färsk analys från Affärsvärlden värderas Ratos substans till 50 kr per aktie, vilket skulle innebära en rabatt på 30 procent.

Kombinationen av momentum i Ratos portföljbolag och en attraktiv substansvärdering är intressant och Fruganportföljen köper.

Disclaimer: Jag äger aktier i Ratos. Texten är avsedd att ge inspiration och nya idéer för läsaren, men utgör inte investeringsrådgivning. Alla köp av aktier eller andra investeringar sker alltid på eget ansvar och ska baseras på din egen analys.

En reaktion på ”Fruganportföljen: Ratos till portföljen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s