Fruganportföljen: Vi adderar QleanAir

Vi adderar ett litet bolag med en intressant mix av tillväxt och lönsamhet och som har visat sig mycket motståndskraftig i pandemin. QleanAir köps in till portföljen.

QleanAir är ett förhållandevis litet bolag med ett marknadsvärde på knappt 600 miljoner kr. Aktien börsnoterades i slutet av förra året till noteringskursen 40 kr.

Bolaget utvecklar olika typer av luftrenare för inomhusmiljöer. Det handlar till stor del om den typ av rökbås som finns på många flygplatser. Bolaget fokuserar dock på att bredda sig med produkter för miljöer som ställer höga krav på god luftkvalitet, exempelvis inom livsmedelstillverkning och sjukhusmiljöer.

qair

Affärsmodellen bygger på att produkterna hyrs ut till kunderna på långa kontrakt vilket har gjort att bolagets intäkter sått sig mycket stadigt genom pandemin. I rapporten för det Corona-drabbade andra kvartalet levererade bolaget en organisk tillväxt på 24 procent. Rörelsemarginalen förbättrades också en aning jämfört med samma period i fjol vilket gav ett rörelseresultat på 25 miljoner kr i kvartalet.

Den enda lilla plumpen var orderingången som minskade med 28 procent i kvartalet då nyförsäljning försvårats under pandemin. Bolagets tillväxt det senaste halvåret har boostats av ny reglering i Japan, vilket kanske gör att man kanske ska förvänta sig en något lägre nivå framgent.

Bolaget har ingen större uppmärksamhet i analytikerkåren eller media, men Pareto bevakar aktien. Med deras vinstprognoser handlas aktien till ett p/e-tal på 10 för innevarande år. Tack vare bolagets höga tillväxttakt sjunker p/e-talet till 9 nästa år och till 8 för 2022 års förväntade vinst. Med bolagets utdelningspolicy på 30-50% av vinsten bör detta också kunna ge en skaplig direktavkastning på 4-5% för innevarande års vinst och omkring 6% för nästa års förväntade vinst.

Återkommande intäkter och de miljöaspekter som finns med luftrening är attribut som har en tendens att kunna älskas av marknaden. Om bolagets starka tillväxt, som dessutom sker till god lönsamhet, visar sig skapligt uthållig ser jag inga skäl till att aktien ska värderas så pass lågt som den gör idag. Att marknaden ska ändra på en värdering sker sällan över en natt, men i ett positivt scenario skulle aktien kunna handlas till fördubblade multiplar på lång sikt. Med det sagt saknas förstås inte risker, men caset känns tillräckligt intressant för att ta en plats i portföljen.

Vi fortsätter att fylla på med halv insättningsnivå under hela föräldraledighetsperioden, men nyttjar denna gången lite av det upparbetade kreditutrymmet till 0 procents ränta på Avanza och köper således som vanligt för 7 000 kr. Fruganportföljen ser därmed ut enligt följande:

fruganp aug

Lycka till och på återhörande!

Marcus

Disclaimer: Jag äger aktier i QleanAir. Texten är avsedd att ge inspiration och nya idéer för läsaren, men utgör inte investeringsrådgivning. Alla köp av aktier eller andra investeringar sker alltid på eget ansvar och ska baseras på din egen analys.

6 reaktioner på ”Fruganportföljen: Vi adderar QleanAir

 1. Hej Marcus!
  Jag har läst din bok om investmentbolag och följer dess råd till punkt och pricka. Jag hade även nöjet attl lyssna på dig med Aktiespararna i Norrrköping. Som lekman vill jag ge dig ett gott råd. Följ ditt eget recept! I Fruganportföljen är 34% investerat i investmentbolag. Dessa 34% står för 97% av avkastningen, Jag fortsätter följa dina utmärkta råd från boken!
  Lycka till!
  Hälsar
  Hans Borén

  Gilla

 2. Intressant! Vi plockade in denna i vår aktiesparklubb i förra månaden, lär bli en bra investering 🙂

  Hälsningar,

  Kristian, din gamla kursare

  Gilla

 3. Hej Marcus, ett tag sen sist jag varit och kikat in här men har också varit intresserad av QleanAir. Verkar intressant.
  Har under coronakrisen fyllt på portföljen, personligen har jag tyckt det varit en mycket intressant vår då man kunde se börsraset likt en repris av alla tidigare krascher, folk fick panik men nu är vi på väg mot ATH igen, kul! (Nästan lite ”besviken” på att raset inte varade längre, hade tänkt investera på något bredare front än jag hann/vågade med.)
  Med inspiration från dig är min portfölj för tillfället enl. storleksordning; Investor, Spiltan A-fond Stabil, Kinnevik, Avanza Global, Bure, Svolder, Indu C, VNV Global, Vostok EF, Avanza WorldTech TIN, Avanza Emerging Markets + några aktier i raketpåsen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s