Fruganportföljen: Duroc in i portföljen

Fruganportföljen tar rygg på ett fullblodsproffs på aktiemakrnaden tillika ”self-made” miljardär. Juli månads drag i Fruganportföljen blir ett köp i Duroc.

Duroc förvärvar och utvecklar mindre industri- och handelsbolag och påminner således om ett litet investment- eller riskkapitalbolag. Bolaget är uppdelat i affärsområdena Fiber, Industrihandel och Övrig industri.

Bolagets karaktär ändrades i grunden 2017 när Peter Gyllenhammar AB tog ”bakvägen till börsen” genom att köpa 80 procent av bolagets kapital. Gyllenhammar har en lång och framgånsrik som aktieinvesterare och att rygga hans investeringar i det ”nya Duroc” Duroc framstår som en bra möjlighet.

gyllenhammar
Peter Gyllenhammar

Koncernen omsätter ca 3 miljarder kronor (rullande 12 mån) med 160 miljoner kronor i EBITDA och 95 miljoner kronor i nettoresultat. Nyligen förvärvades fransk-belgiska Cotting-gruppen som adderar ytterligare 750 miljoner kronor i omsättning och 50 miljoner kronor i rörelseresultat. Även om Duroc flaggat för att Cottings resultat kommer att bli lägre i år framstår köpeskillingen på 190 miljoner kronor som mycket attraktiv och ett uppenbart multipelarbitrage. Denna vara kan vi säkert få se mer av framöver vad gäller Durocs förvärv.

Duroc-koncernens marginaler är förvisso låga (EBITDA-marginal omkring 5 procent). Något som däremot minst sagt imponerar är den organiska tillväxten som de senaste kvartalen snittat på nio procent.

Börsvärdet på 1,2 miljarder kronor betyder en värderingen på i runda slängar EV/Sales 0,4x och EV/EBIT 10x. Det känns som ett attraktivt ingångsläge, inte minst med värderingen av större liknande bolag såsom Indutrade, Addtech och Lagercrantz som alla handlas till EV/EBIT runt 15x. Här får man dessutom sitta i samma båt som en rutinerad aktieinvesterare i ett bolag med hög organisk tillväxt.

Fruganportföljens sammansättning är således enligt följande:

fruganportfolio juli 19

Önskar er alla en fortsatt trevlig sommar och lycka till med inveteringarna!

Bästa hälsningar, (den här gången från Västkusten)

Marcus

Disclaimer: Jag äger aktier i Duroc. Texten är avsedd att ge inspiration och nya idéer för läsaren, men utgör inte investeringsrådgivning. Alla köp av aktier eller andra investeringar sker alltid på eget ansvar och ska baseras på din egen analys.

5 reaktioner på ”Fruganportföljen: Duroc in i portföljen

  1. Ja, PG kanske har lugnat ned sig lite med ålderns rätt? Men förr gick det ju minst sagt vilt till med risktagning som ofta slutade i ren förskräckelse.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    Gilla

Lämna en kommentar