Fruganportföljen: Investmentbolag avslutar året

December månads köp till Fruganportföljen blev än en gång i min favorit bland investmentbolagen, nämligen Investor. Därtill passar vi på att sammanfatta det första året för Fruganportföljen.

Det blev det fjärde köpet i Investor som därmed utgör 30 procent av portföljen. Med en rejäl riskspridning känns det dock helt okej. Därtill lockar substansrabatten på över 20 procent, den imponerande historiken och den mycket låga förvaltningskostnaden på 0,15 procent.

Fruganportföljen ser därmed ut enligt följande:

frugan innehav dec 18

Här vore det på sin plats att snabbt sammanfatta det första året för Fruganportföljen.

Avkastningen på insatta pengar ligger +2 procent. I årstakt har portföljen avkastat ca 14 procent (eftersom insättningar skett löpande under året med noll kronor som startvärde). Det får ses som klart godkänt ett år då index backat omkring 5 procent (inkl utdelningar).

Den enskilt största bidragsgivaren i överlägsen stil är Awardit. Aktien har haft ett fantastiskt 2018 och blivit en flerfaldigt större koncern tack vare arbetet med att konsolidera sektorn för lojalitetsprogram. Utöver förvärven har man också vuxit organiskt genom att löpande ta nya avtal. Jag ser fortsatt värderingen som attraktiv och jag ser den fortsatt som något av en ”oupptäckt” diamant på börsens småbolagslistor. Fruganportföljen har ökat i aktien successivt under året och ser fram emot ett långsiktigt ägande.

Konsultbolaget DevPort är det bolag som gått näst bäst under året. Att storägaren nyligen avyttrat en del av sitt innehav är en liten plump i caset, men i övrigt känns aktien intressant även inför 2019 med en modest värdering. I övrigt är portföljen tung i investmentbolag som av naturliga skäl rört sig mer indexnära.

fruganp 2018.JPG

Sammanfattningsvis får frugan helt enkelt vara nöjd med det första årets förvaltning i portföljen.

Kul också att flera läsare här på bloggen har visat uppskattning för att följa portföljens utveckling och hämta inspiration till egna investeringar.

Gott nytt år allesammans!

Disclaimer: Jag äger själv aktier i Awardit, Time People Group och DevPort utöver de som finns i min frus portfölj. Texten är avsedd att ge inspiration och nya idéer för läsaren, men utgör inte investeringsrådgivning. Alla köp av aktier eller andra investeringar sker alltid på eget ansvar och ska baseras på din egen analys.

2 reaktioner på ”Fruganportföljen: Investmentbolag avslutar året

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s