Fruganportföljen: Påfyllning i Investor

Fruganportföljen tecknade som bekant aktier i Asarina Pharmas börsnotering tidigare under månaden. Tilldelningen uteblev dessvärre, men Asarina steg närmre 80 procent (!) efter den första handelsdagen, så vi kan i alla fall konstatera att slutsatsen att teckna aktier var korrekt. Istället blir månadens köp en påfyllning i ett befintligt portföljinnehav, nämligen Investor som är mitt förstahandsval bland investmentbolagen.

Att jag ser investmentbolag som en mycket rationell typ av aktiesparande har knappast undgått någon som följt den här bloggen. I veckan har jag dessutom haft officiell release för min nysläppta bok ”Bygg en förmögenhet – investera i investmentbolag”. Läs mer om boken i Privata Affärers intervju, på Bokus eller Adlibris.

Fruganportföljens köp i september blir Investor. Aktien uppfyller mina tre huvudsakliga kriterier för vad man vill ha för att investera i ett investmentbolag:

 1. Hög substansrabatt
 2. Låg förvaltningskostnad
 3. God riskspridning

Med en substansrabatt på 24 procent enligt www.ibindex.se, en förvaltningskostnad på 0,15 procent och en fin riskspridning på tillgångar i flera olika sektorer tickar Investor samtliga boxar för att framstå som ett attraktivt investmentbolag. Aktien blir september månads köp till Fruganportföljen.

Det blir det tredje köpet i Investor sedan portföljens start. Riskspridning mellan olika investmentbolag i all ära, men med Investor utgörandes 30 procent av portföljen känns det inte som en alltför koncentrerad risk. Tittar man på underliggande tillgångar utgör inget av Investors portföljbolag en exponering på mer än ca 4 procent av hela Fruganportföljen.

wallenbergarna
Fruganportföljen ryggar Wallenbergarna – igen!

Portföljen i sin helhet ser därmed ut enligt följande efter nio månader:

fruganportföljen sep

Trevlig helg och på återhörande för nästa köp till Fruganportföljen i oktober!

Rationalisten

Disclaimer: Jag äger privat inga aktier i Investor. Min fru äger aktier i Investor genom Fruganportföljen. Texten är avsedd att ge inspiration och nya idéer för läsaren, men utgör inte investeringsrådgivning. Alla köp av aktier eller andra investeringar sker alltid på eget ansvar och ska baseras på din egen analys.

2 reaktioner på ”Fruganportföljen: Påfyllning i Investor

 1. Har du någon favorit bland investmentbolagen, och varför då?

  Jag har länge tyckt att just Investor framstår som tämligen trötta och att de passerade bäst före datum för länge sedan. Jag tycker de har förvaltat sitt pund tämligen kasst, det är många bolag där de vart storägare och inte drivit på utvecklingen särdeles framgångsrikt, som jag ser det.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com/

  Gilla

 2. Hej! Tackar för frågan!

  Investor är för tillfället min favorit bland investmentbolagen om man bara får välja ett. Det är möjligt att bolaget kunde ha fått ut ännu mer från ett mer aktivt ägande historiskt, men jag tycker att den historiska avkastningen ändå talar sitt tydliga språk. Investors portfölj har utklassat börsindex de senaste tio åren och jag är särskilt imponerad över utvecklingen i de onoterade innehaven. Exempelvis Mölnlycke som blivit Investors enskilt stösta innehav. Den väldiversifierade portföljen till en hög substansrabatt och en låg förvaltningskostnad tycker jag känns attraktiv.

  Vore intressant att höra om du har någon annan favorit och vad som lockar i den?

  /Marcus

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s