Fruganportföljen: REA på aktier – är Investor börsens mest rationella köp?

Fruganportföljen gör den här månaden sin första påfyllning i ett befintligt innehav. När man kan köpa en välkomponerad aktieportfölj med bra riskspridning, låg förvaltningskostnad till en substansrabatt på nästan 30 procent är det nästan svårt att motivera köp av någon annan aktie. Månadens insättning går därför till ytterligare ett köp i Investor.

Varför äger svenska folket fonder?

Att köpa investmentbolag är det bästa sparandet gemene man kan göra. Om gemene mans kunskap om skillnaderna mellan investmentbolag och aktiefonder hade varit bättre hade stora mängder kapital roterat från aktiefonder in i aktier i investmentbolagen. Det är min klara uppfattning att en korg av investmentbolag är ett klart mer rationell investering än aktiefonder. Den historiska avkastningen har dessutom varit avsevärt högre än för fonder.

Med det sagt kan man fråga sig varför svenska folket över huvud taget äger fonder? Svaret förklaras till största del av att bankerna är duktiga på att marknadsföra och sälja sina egna fonder, som de tjänar mycket pengar på. Men nu till månadens nya aktie – Investor.

Investor – Sommarrea på aktier

Det är inte bara klädbutikernas skyltfönster som lyser knallröda med texten ”REA”. Det gäller även Investor-aktien. Aktien handlas med en substansrabatt på 28 procent, enligt ibindex.se. Förvaltningskostnaden är så låg som 0,14 procent. Det kan jämföras med en typisk Sverigefond som har en avgift omkring 1,5 procent.  Därtill erbjuder Investor en mycket god riskspridning med exponering mot bolag från en rad olika sektorer. De fem största innehaven är Atlas Copco, Mölnlycke Health Care, ABB, SEB och AstraZeneca.

Investor är fortsatt min solklara favorit bland investmentbolagen. Jag ser det som omotiverat att den handlar till så pass mycket högre rabatt än andra investmentbolag. Kommer rabatten att bestå i oändligheten eller kommer vi om ett par år fråga oss varför man inte köpte mer när Investor handlades till närmre 30 procent rabatt?

Jag har även tidigare skrivit om Investor i samband med att aktien adderades till portföljen. Det inlägget kan du läsa här.

Investor blir månadens köp och vägen mot miljonen i Fruganportföljen fortsätter!

Fruganportföljen ser nu ut enligt följande:

fruganportföljen juli

Rationalisten

Disclaimer: Fruganportföljen äger sedan tidigare aktier i Investor. Jag äger själv inga aktier i Investor idag. Texten är avsedd att ge inspiration och nya idéer för läsaren, men utgör inte investeringsrådgivning. Alla köp av aktier eller andra investeringar sker alltid på eget ansvar och ska baseras på din egen analys.

2 reaktioner på ”Fruganportföljen: REA på aktier – är Investor börsens mest rationella köp?

 1. Jag kan bara hålla med dig i synen på fonder vs investmentbolag. En anledning är säkert att investmentbolagen har mer permanent kapital än vad fonder har. Därmed kan de agera betydligt mer rationellt än fondernas kunder. Ser att du har köpt Awardit med, vilket även jag tror mycket på. Vettiga entreprenörer bakom det bolaget, kan nog bli riktigt bra framöver det.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  Gilla

 2. Hej X!

  Tack för din kommentar!

  Bra poäng angående investmentbolag vs fonder! Det måste vara lite frustrerande som fondförvaltare att ständigt tvingas till affärer bara baserat på spararnas in- och utflöden i fonden. Det drar ju transaktionskostnader dessutom. Om du tycker ämnet investmentbolag är intressant så prenumerera gärna på bloggen. Jag kommer att presentera en kul grej på temat inom kort!

  Visst känns Awardit som ett spännande bolag? Sällan man hittar snabbt växande, skuldfria och lönsamma bolag till en så pass vettig värdering. Jag har haft kontakt med bolagets VD och besökte bolagsstämman i våras och har fått väldigt bra intryck. Sanna entreprenörer verkligen! Jag håller Awardit och DevPort som favoriter bland mindre bolag och äger båda två för tillfället.

  /Rationalisten

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s