Rationalistens fredagsbrev: ”H&M-kläder på lager och investmentbolag på tapeten”

Rationalistens fredagsbrev är tillbaka efter ett uppehåll och jag kommer något kryptiskt att förklara varför. Denna vecka har vi fått rapport från H&M samt från en liten IT-konsult i Fruganportföljen. Investmentbolag har varit på tapeten idag när rabatterna ökat samtidigt som småspararna köpt, ett smart drag av den långsiktige småspararen. Dessutom avslutar vi med veckans roligaste bildmontage. Nu kör vi igång!

Veckans börs: Börsen har gått in i en riktig sommarvakuum med relativt få nyheter. Index har rört sig ganska mycket från dag till dag. Fokus på handelsoro i början av veckan har dämpats något idag och veckans börs står i skrivande stund på +0,1 procent.

veckans

Veckans rapport: H&M:s rapport var veckans stora hållpunkt på Stockholmsbörsen. Den krisande klädhandlarens rörelseresultat kom in något under förväntan och VD Karl-Johan Persson meddelade att det blir tufft att nå målet om att öka vinsten under 2018 jämfört med i fjol. Ett av de största problemen är varulagret. Samtidigt som vinsten inte ser ut att växa så fortsätter istället varulagret att göra det. Det var åttonde kvartalet i rad som lagret ökade och H&M värderar det nu till 36 miljarder kronor. Knappast någon vändning i sikte för H&M ännu alltså!

Det växande lagret ger mig ett flashback till den kreativa idén från Uffe Petersson (om inte minnet sviker mig) på Dagens Industri som med glimten i ögat föreslagit att H&M kanske borde börja lämna sin utdelning i kläder.

hm

Veckans mikro-rapport: I skuggan av börsjätten H&M har även ett litet bolag i Fruganportföljen lämnat rapport i veckan. Det handlar om IT-konsulten Time People Group som tappade ordentligt på börsen efter den förra kvartalsrapporten, varpå vi köpte in aktien till Fruganportföljen.

I den senaste rapporten handlade VD-ordet om ökad konkurrens på marknaden. Den här gången var det klart mer positiva ordalag med information om nya projekt. Förra gången fanns också vissa frågetecken kring flera konsulter som slutat. Även detta verkar ha stabilsierats igen.

Bolaget föreslår en utdelning på 1 kr per aktie. Aktien står i knappt 16 kronor, vilket innebär en direktavkastning på 6,5 procent. Ungefär 70 procent av vinsten delades ut, vilket gör att utdelningen ligger på en uthållig nivå. Om kassan (30 MSEK och ca 25% av börsvärdet) används till ytterligare förvärv bör dessa ensamt kunna addera ytterligare ca 20-30 procent i vinst samtidigt som organisk tillväxt bör kunna bidra ytterligare.

Helt klart en godkänd rapport från Time People Group. Med hög utdelningsnivå och god potential för höjda utdelningar kommande år tror jag aktien har nog potential att bli något av en utdelningsfavorit på börsen. Fruganportföljen sitter still i båten.

Jag tänkte återkomma med ett inlägg om min syn på alla bolag som ingår i Fruganportföljen.

itkonsuter
Högavkastande it-konsulter

Veckans ”sparform”: Idag lyfte Dagens Industris reporter Mikael Vilenius upp det faktum att investmentbolagens rabatter har ökat.

Samtidigt rapporterade Nordnet att investmentbolag (tillsammans med betting- och gamingbolag) tillhörde de mest köpta aktierna bland småsparare under juni. Nordnets sparekonom Joakim Bornold kallade investmentbolagen för ”de nya folkaktierna”.

Sverige är ett fondsparande folk. Med lägre förvaltningskostnader och historiskt bättre avkastning framstår investmentbolag dock som en mer rationell sparform än den genomsnittliga aktiefonden. Jag tror att trenden med ett stigande intresse för att investera i investmentbolag kommer att hålla i sig. Många småsparare skulle nog bli långsiktiga vinnare på att äga investmentbolag istället för aktiefonder.

Det är just den här frågan som har engagerat mig mycket de senaste månaderna. Det är också en anledning till att Fredagsbrevet uteblivit en tid. Jag kommer inom kort att berätta mer om mer exakt vad jag pysslat med, vilket jag ser fram emot. Prenumerera på bloggen eller min Twitter så kommer du att hålla dig uppdaterad!

Veckans bragd: Veckans bragd går givetvis till det svenska landslaget. Insatsen behöver knappast kommenteras. Kreativiteten på Twitter har varit stor med diverse roliga bildmontage och det här bidraget får nog min guldmedalj:

granen

Heja Granen och hela landslaget!

granen två
Andreas ”Granen” Granqvist

Trevlig helg!

Rationalisten

Disclaimer: Jag äger själv aktier i Time People Group och min fru äger de nyligen inköpta aktierna i Fruganportföljen. I övrigt äger jag inga aktier i de nämnda bolagen. Texten är avsedd att ge inspiration och nya idéer för läsaren, men utgör inte investeringsrådgivning. Alla köp av aktier eller andra investeringar sker alltid på eget ansvar och ska baseras på din egen analys.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s