Teckna eller ej – satellitbolaget Ovzon till börsen

Satellit, satellit, ohhhh, som en satellit, högt i det blå…  Det sjöng Ted Gärdestad för första gången 1979. Om han ändå visste att det i framtiden skulle levereras bredbandstjänster via satelliter. Det är just vad Ovzon sysslar med som går till börsen redan nu på fredag den 18 maj och sista dag att teckna aktier är imorgon torsdag. Teckna eller ej? Det är frågan.

satellit
Ted

Det har kommit en rad småbolag till börsens smålistor den senaste tiden. Jag har inte skrivit om dessa. Dels har tiden inte riktigt räckt till och dels har en kort titt på de olika bolagen inte fångat mitt intresse. Nu är det dags för Ovzon att noteras, ett bolag som levererar satellitbaserade bredbandstjänster. Jag punktar här kort vad jag snappat upp efter att ha skummat igenom prospektet.

Siffror för 2017:

  • Omsättning 200 Msek
  • Rörelseresultat (ex noteringskostnader): 32,5 Msek

Plus:

  • Mycket hög tillväxt och en marknad med stor potential
  • Bolaget har gjort positiva rörelseresultat de senaste åren
  • Mycket tunga ankarinvesterare i investmentbolagen Bure och Öresund

Minus:

  • Hög risk
  • Gjorde negativt resultat i inledningen av 2018
  • Stora investeringar tynger bolaget finansiellt och risk finns för nya emissioner framöver

Värderingen pre-money är 375 Msek, dvs ett p/s-tal på 1,75.

Det här bolaget ligger ganska långt ifrån den typ av bolag som jag typiskt sett investerar i. De tunga ankarinvesterarna, en marknad med enorm potential och en värdering som faktiskt inte avskräcker. Sentimentet kring rymdbolag är generellt stort med bolag som ÅAC Microtec och Gomspace som handlas till värderingar om P/S-tal på 12 respektive 16. Trots den höga risken provar jag att teckna en liten post i Ovzon.

Hur gör du?

Rationalisten

Disclaimer: Jag äger inga aktier i Ovzon, men avser att teckna i emissionen. Texten är avsedd att ge inspiration och nya idéer för läsaren, men utgör inte investeringsrådgivning. Alla köp av aktier eller andra investeringar sker alltid på eget ansvar och ska baseras på din egen analys.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s