Fruganportföljen: Industrivärden adderas – Lundbergs-förvaltning utan Lundbergs-premie

Fjärde aktien in i Fruganportföljen blir Industrivärden. Att köpa Industrivärden är i mina ögon att få sina pengar förvaltade av ”Sveriges Warren Buffett”, Fredrik Lundberg, som är Industrivärdens ordförande. Aktien ger en exponering mot ett flertal fina svenska bolag som Volvo, SCA, Essity och Sandvik till  en substansrabatt på ungefär 17 procent. Helt klart en stabil grundplåt i en aktieportfölj och en möjlighet för oss investerare att få en Lundbergs-förvaltning utan att behöva betala Lundbergs-premie.

Investmentbolag – ett smart sätt att spara

Att investera i investmentbolag är den optimala grunden i en aktieportfölj. Jag menar att många svenskar skulle kunna bygga upp ett smartare långsiktigt sparande genom att satsa på en portfölj av enbart investmentbolag. Jämfört med den genomsnittliga fonden har investmentbolag levererat en betydligt bättre avkastning de senaste decennierna. Det finns verkligen mycket intressant att säga om ämnet investmentbolag. Så mycket att jag gett mig in i ett större projekt för att sprida kunskap om ämnet. Jag ser fram emot att berätta mer om projektet så småningom. Prenumerera på bloggutskicken så kommer du att hålla dig uppdaterade på vad det handlar om!

Några av fördelarna med investmentbolag är substansrabatten. Exempelvis Industrivärdens rabatt på 17 procent innebär att om du köper aktier för 1 000 kronor får du en exponering mot aktier värda 1 200 kronor. (1 200 kr minus 1 000 kr och därefter dividerat med 1 200 kr = 17 procent)

De största innehaven i Industrivärdens portfölj är Sandvik, Volvo, Handelsbanken och Essity som står för ungefär 15-20 procent vardera av portföljen. Resterande delar är ICA, SCA, Skanska och Ericsson som står för i runda slängar 5 procent vardera samt SSAB (cirka 2 procent).

Lundbergs-förvaltning utan Lundbergs-premie

Industrivärden grundades redan på 1940-talet för att samla Handelsbankens ägande i diverse industribolag. Genom åren har bolaget anklagats för att vara ett ”tjänstemannavälde”. Ett bolag utan en stark huvudägare av kött och blod och med tjänstemän som kan misstänkas agera mer för att maximera sin egen nytta snarare än aktieägarna. Efter det stora mediauppbådet kring Industrivärden, eller Handelsbankssfären som det också kallats, fick många högt uppsatta personer lämna bolaget och bolaget fick istället just en stark huvudägare vid orförandeklubban.

Fredrik Lundberg ses som en av Sveriges mest framgångsrika investerare under de senaste decennierna och brukar kallas för ”Sveriges Warren Buffett”. Medan Lundbergs andra investmentbolag Lundbergsföretagen på senare år handlats med mycket liten rabatt, eller emellanåt till och med med en premievärdering, värderas Industrivärden fortfarande som om det vore ett tjänstemannavälde. Att få en Lundbergs-förvaltning till en hyfsat rejäl rabatt tycker jag känns attraktivt.

lundberg
Herr Lundberg – ”Sveriges Warren Buffett”

Ökad aktivitet

Lundberg har börjat sätta sin prägel på bolaget och man kan i sann Lundbergs-anda räkna med ett starkt fokus på att skapa aktieägarvärde. Den av Lundberg tillsatte VD:n Helena Stjernholm har ett förflutet från riskkapitalbranschen och vi kan nog vänja oss vid ett något högre affärsintensitet än tidigare i Industrivärden. Så sent som i förra veckan avyttrade Industrivärden en stor del av sitt innehav i SSAB, aktier värda drygt 3 miljarder kronor, vilket är ett tecken på det.

stjernan.JPG
Industrivärdens VD Helena Stjernholm

Industrivärden blir därmed fjärde aktien in i Fruganportföljen som nu innehåller Investor, Industrivärden, Awardit och Time People Group.

Efter fyra månader är portföljvärdet 30 000 kr och därmed är 3% av miljonen uppfylld.

Disclaimer: Jag äger inga aktier i Industrivärden. Min fru äger de nyss inköpta aktierna till Fruganportföljen. Texten är avsedd att ge inspiration och nya idéer för läsaren, men utgör inte investeringsrådgivning. Alla köp av aktier eller andra investeringar sker alltid på eget ansvar och ska baseras på din egen analys.

4 reaktioner på ”Fruganportföljen: Industrivärden adderas – Lundbergs-förvaltning utan Lundbergs-premie

 1. Jag kan bara hålla med dig om de svenska investmentbolagen. Många av dem slår fonder och börsen rejält, speciellt över längre tid. Investment AB Spiltan är ju annars det av dem som presterat bäst nu en lång tid, och där får man trots det rejäl substansrabatt.

  Gillad av 1 person

  • Tack för ditt inlägg X! Spiltan är verkligen en framgångssaga och jag håller med om att den är klart intressant nu när den handlas med en rabatt på 30 procent. Så länge man känner sig bekväm med stor exponering mot Paradox, som nu utgör nästan 80 procent (!) av portföljen.

   Den som funderar på att köpa Paradox-aktier borde definitivt överväga att istället köpa Spiltan. Då får man Spiltans alla övriga innehav ”på köpet” och dessutom 10 procent rabatt på själva Paradox-innehavet. Enda nackdelen är likviditeten eftersom Spiltan bara handlas månadsvis, men är man långsiktig spelar det ju ingen roll!

   Om Spiltan skulle avyttra lite Paradox och göra en lite mer väldiversifierad portfölj skulle jag bli ännu mer intresserad. Även inititativ som för något år sedan när Spiltan erbjöd återköp av egna aktien sänkte rabatten ordentligt.

   Som sagt, håll gärna ögonen på bloggen för mer info på temat investmentbolag. Mycket mer info! =)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s