Fruganportföljen: Time People Group in i portföljen

Efter Investor och Awardit har det blivit dags för det tredje tillskottet till Fruganportföljen. Den här gången faller valet på ett litet konsultbolag, Time People Group, som lockar med låg värdering, hög direktavkastning och en kassakista redo för nya förvärv.

Portfölj och riskspridning

Det mest naturliga i ett såhär tidigt skede av portföljbygget hade varit att addera ytterligare ett investmentbolag för att från början få till stånd en bra riskspridning. Jag är ett stort fan av investmentbolag för långsiktigt sparande. Investors rabatt på 27 procent känns verkligen attraktiv, men för många andra bolag är rabatterna lite för små för att jag ska bli riktigt köpsugen och jag inväntar därför bättre ingångslägen. Istället åker ytterligare ett småbolag in i portföljen. Den lite skeva riskspridningen får vi leva med ett tag och om bara några månader kommer det att se klart bättre ut.

Time People Group

Time People Group är ett konsultbolag inriktat på IT och företagsutveckling. Verksamheten sker genom fyra dotterbolag: Objektfabriken, Giraff, Efftre och Crio.

Koncernen har knappt 100 anställda inriktade mot bank- och finans, retail och offentlig sektor. Exempel på kunder är exempelvis Swedbank, NASDAQ, ICA, TUI (Fritidsresor) och Stockholms Läns Landsting. En snabb översikt över det finansiella ser ut enligt följande (Helåret 2016/17):

  • Omsättning: 108 MSEK
  • Rörelseresultat: 15 MSEK
  • Nettoresultat: 11,4 MSEK

För de nio första månaderna i det brutna räkenskapsåret var tillväxten 14% medan marginalen försämrades något. Då har dock en del kostnader gått åt för noteringsprocessen. Bolaget listades i december 2017.

Balansräkningen är skuldfri och dessutom finns 40 MSEK i kassan, redo att användas för nya förvärv.

Värdering:

Bolaget värderas till ca 120 MSEK. Om vi antar att bolaget omsätter 120 MSEK innevarande år med en marginal på 9% betyder det att vi får ett P/S-tal på 1 och ett P/E-tal på 11. Då har vi inte justerat för de 40 MSEK som ligger i kassan, vilket motsvarar drygt 30 procent av börsvärdet.

Vi kan leka med tanken att kassan används för att förvärva ett bolag som omsätter 40 miljoner kronor med en marginal på 7,5% adderas ytterligare 3 miljoner i vinst. Ett inte orimligt scenario som skulle sänka P/E-talet till ca 8,5.

Utdelning:

Den 28 juni presenteras  bokslutskommunikén och därmed utdelningen. Bolaget har ingen specificerad utdelningspolicy, men skrev i sitt informationsmemorandum:

”Time People Group avser att vara ett utdelande
bolag som ska ge sina aktieägare direktavkastning
på sina investeringar. Utdelningarnas storlek ska
dock avvägas mot de behov som kan föranledas av
strategiska förvärv.”

De senaste åren har Time People Group delat ut i runda slängar 60% av nettoresultatet. Med tanke på den minst sagt välfyllda kassan är det rimligt att anta åtminstone en liknande nivå. Det innebär en direktavkastning på 5,5%. Då är utdelningen långt ifrån ”maxad” samtidigt som vi inte räknat på vinster från dotterbolag i potentiella förvärv.

 

För dig som vill läsa mer om Time People Group kan jag rekommendera deras informationsmemorandum från noteringen och denna presentation på Aktiespararna av Time People Groups VD Magnus Lönn.

lönn
VD Magnus Lönn presenterar på Aktiespararna

Portföljen ser därmed ut enligt följande:

bild

Det var, med lite släpning, mars månads tillskott till Fruganportföljen. Glöm inte att prenumerera på mina bloggpostar. Fyll i din e-postadress i spalten till höger.

Disclaimer: Jag äger några aktier i Time People Group privat utöver de just inköpta aktierna till min frus portfölj. Texten är avsedd att ge inspiration och nya idéer för läsaren, men utgör inte investeringsrådgivning. Alla köp av aktier eller andra investeringar sker alltid på eget ansvar och ska baseras på din egen analys.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s