Rationalistens fredagsbrev nr. 9 – ”Stålbadet”

Veckan har bjudit på fortsatta nedgångar och  nervösa aktiemarknader världen över. Fruganportföljen har fått ett nytillskott i form av ett bolag från de mindre listorna. Christer Gardell fortsätter att vara aktiv och har klivit in i ytterligare ett svenskt storbolag i veckan och så har Warren Buffett bjussat på en gratislektion i investeringar. Välkommen till veckans snabbgenomgång av börsveckan som gått!

Veckans börs: Den trista stämningen på världens börser förnyades under dagen. Störst fokus de senaste veckorna har legat på oron för den högre räntan och att kapital då roterar från aktieplaceringar till de relativt sett mer attraktiva räntorna. Idag tilltog börsoron, men på andra grunder. Donald Trump gick igår kväll ut med att importtullar införs på stål och aluminium. En rejäl käftsmäll mot den globala frihandeln och knappast bra för ett litet exportberoende land som Sverige. Dagens nedgång kan alltså klassificeras som ett riktigt stålbad, i dubbel bemärkelse. Veckans börs kan summeras till en nedgång på 3,5%.

omxs30.JPG

Veckans portföljförändring: Tidigare i veckan gjordes ett nytt köp till min frus nystartade aktieportfölj. Valet föll på Awardit, ett lönsamt, snabbväxande litet bolag som dessutom ger en direktavkastning på 5%. Läs gärna mer om Awardit i tidigare inlägg.

Veckans Gardell-räd: Efter att ha avyttrat Volvo till kineserna, närmare bestämt Li Shufu, har Christer Gardell denna vecka flaggat upp i verkstadspärlan Autoliv. Autoliv är redan i färd med en styckning, vilket ju är Gardells paradgren. Återstår att se om Gardell har några andra idéer i kikaren än Autolivs pågågende planer. Spännande!

gardell
Gardell säkrar upp portföljen med krockkuddar

Veckans godis: Under måndagen deltog världens mest ansedda investerare Warren Buffett i CNBC. I vanlig ordning levererade han en mängd tidlösa investeringstips. Här är tre minuter ifrån den 3 timmar långa intervjun där han menar att ”vissa människor inte ska äga aktier alls” och syftar på det psykologiska inslaget i att vara aktieinvesterare:

Angående det rådande marknadsläget menade Buffett att han fortfarande ser aktier som klart mer attraktiva än obligationer.

Han talade också gott om Apple, där han har ökat sitt ägande på senare tid, och företagets förmåga att ”binda upp sina kunder”. Komiskt nog har Buffett själv inte någon iPhone och förklarade skämtsamt att det är ett gott tecken, för när han själv skaffar en iPhone är det nog ett säkert tecken på att marknaden är mättad.

Det var allt för den här gången. Lägg gärna en kommentar om vad du skulle vilja läsa mer om i fredagsbrevet framöver. Och rekommendera gärna bloggen. På återhörande!

Trevlig helg!

Rationalisten

Disclaimer: Skribenten äger aktier i Awardit, men inte i något annat av de ovan nämnda bolagen. Texten är avsedd att ge inspiration och nya idéer för läsaren, men utgör inte investeringsrådgivning. Alla köp av aktier eller andra investeringar sker alltid på eget ansvar och ska baseras på din egen analys.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s