Fruganportföljen: Awardit tar plats i portföljen

Efter förra månadens köp i Investor hade det mest logiska ur ett portföljperspektiv varit att köpa ytterligare ett investmentbolag för att snabbt få till en god riskspridning. Det var också min tanke fram tills alldeles nyligen. Jag hade tänkt plocka in Kinnevik, men noterar att substansrabatten har krympt ganska kraftigt bara de senaste veckorna och jag avvaktar därför med att köpa aktien. Annars ser jag Kinnevik, med sin inriktning på e-handel, telekom och media, som ett perfekt komplement till Investors industri-, finans- och hälsovårdsexponering. Men låt oss återkomma till Kinnevik ifall den kommer in i portföljen framöver. Nytt innehav i portföljen blir istället Awardit.

Ur ett portföljperspektiv kan det framstå som aningen skevt att ett småbolag får utgöra 50% av portföljen, men vi får ha i åtanke att nya pengar kommer in varje månad och om bara några månader kommer andelen att ha kommit ner till en rimlig nivå. Dessutom görs ju inveseringen med åtta års horisont så kursrörelser de närmsta månaderna spelar ingen större roll.

Awardit noterades så sent som i december 2017. Jag har tittat på bolaget sedan noteringen och bokslutskommunikén som släpptes idag tycker jag bekräftade att bolaget fortsätter att utvecklas i helt rätt riktning. Jag ser Awardit som ett av börsens mest intressanta bolag på temat ”oupptäckta småbolag” och här är tre huvudsakliga skäl till det:

  • Hög tillväxt både organiskt och via förvärv
  • Skalbar affärsmodell driver lönsamheten
  • Attraktiv värdering och hög direktavkastning

Awardit är ett bolag som tillhandahåller lojalitets- och motivationsprogram, som exempelvis kundklubbar för detaljhandelsföretag. Awardits affärsmodell har ett flertal intäktskällor, bolaget kan ta betalt både för själva tillhandahållande av program, genom att fungera som handel för poänginlösenprodukter och genom partneravtal m.m. Bolaget har en mycket stabil historik och har ökat såväl omsättning, vinst och utdelning på ett imponerande sätt historiskt.

awardit

Awardit har en egenutvecklad plattform dit de snabbt och kostnadseffektivt kan addera nya kunder. Det är alltså en mycket skalbar affärsmodell, vilket bör kunna gynna lönsamheten framgent. Dessutom kan bolaget göra förvärv och integrera dessa på sin plattform. Aktivitetsnivån har varit hög sedan noteringen. Bolaget har tagit in flera nya kundavtal som enligt VD:n kommer att bidra ”väsentligt” till omsättning och resultat. Dessutom har Awardit gjort ett par förvärv den senaste tiden, Sponsorhuset och Motivation Service som båda kommer in i siffrorna under 2018. En överraskning i dagens rapport var att bolaget utvärderar att lansera en egen kryptovaluta. Mer information väntas om bolaget väljer att lansera denna.

Bolaget värderas till P/E 18 för 2017 års vinst. Multipeln kommer att sjunka relativt snabbt om bolaget kan fortsätta leverera hög vinsttillväxt. Awardit kan också dela ut så gott som hela vinsten, vilket ger en direktavkastning på nästan 5%. Kombinationen av så pass hög tillväxt och utdelning känns svår att hitta på börsen idag och får helt klart Awardit att framstå som en attraktiv investering. På längre sikt borde den skalbara affärsmodellen, nya förvärv och lönsamhetsförbättringar av de senaste förvärven bidra till att Awardits fortsatta vinsttillväxt. Frugan följer med på resan!

Fruganportföljen ser därmed ut enligt följande:

  Marknadsvärde Portföljandel
Investor A 6 710 kr 48%
Awardit 7 290 kr 52%
Totalt 14 000 kr 100%

1,4% av miljonen uppfylld, 98,6% kvar!

För dig som vill läsa mer om Awardit kan jag rekommendera deras informationsmemorandum från noteringen och den dagsfärska bokslutskommunikén. Du kan även följa bolagets VD Niklas Lundqvist på Twitter: @PointmanAwardit

Kommentera gärna mitt val av aktie nedan. Kanske har du andra idéer kring att bygga en portfölj från grunden, eller andra infallsvinklar vad gäller just Awardit? Frugan stämplar därmed ut för den här gången och återkommer för nästa inköp om en månad igen!

Disclaimer: Skribenten äger aktier i Awardit. Texten är avsedd att ge inspiration och nya idéer för läsaren, men utgör inte investeringsrådgivning. Alla köp av aktier eller andra investeringar sker alltid på eget ansvar och ska baseras på din egen analys.

 

En reaktion på ”Fruganportföljen: Awardit tar plats i portföljen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s