Rationalistens fredagsbrev nr. 8 – ”Den ryska björnen lever”

Det har varit en intensiv rapportvecka med mestadels fallande aktiekurser. Vi skulle kunna gå igenom den mängd av rapporter som presenterats, men vi gör istället en djupdykning baserat på en enda mening i Volvos rapport: ”The strong recovery in the Russian market continued”. Mer nedan om varför den meningen är intressant.

Veckans börs(baisse): Veckan har i viss mån påmint om föregående vecka med ett fortsatt negativt sentiment och rapporter har återigen stått i fokus. Bland de största rapportförlorarna kan nämnas H&M och Ericsson som båda föll omkring 10 procent på rapportdag. Båda aktierna har dock repat sig något under slutet av veckan. Autoliv däremot var en solklar rapportvinnare med en vinst som var bättre än väntat och dessutom positiva tongångar kring bolagets organiska tillväxt. Veckans börs kan summeras till -1,8 procent.

veckans börs.JPG
Fortsatt nedåt på Stockholmsbörsen. -1,8% i veckan

Veckans case: En alltid intressant övning i rapporttider är att leka detektiv och syna detaljerna i rapporterna. Volvos rapport till exempel visade på en stark marknad för anläggningsmaskiner. Bolaget uttryckte också att Ryssland går särskilt starkt vad gäller anläggningsmaskiner: ”The strong recovery in the Russian market continued”.

Här finns en tydlig koppling till Ferronordic Machines, som är agentur för anläggningsmaskiner i Ryssland. Hela 80% av bolagets omsättning kommer från just Volvo. Även om företagsspecifika fadäser alltid kan dyka upp i en rapport känns det här som en hygglig vägledning för att Ferronordics rapport borde kunna bli hyfsat bra. Jag har i veckan köpt på mig en liten spekulativ post inför bolagets rapport den 22 februari. Vi tar en snabbgenomgång av caset i nästa stycke.

volvo
Full fart för Volvos anläggningsmaskiner i Ryssland

Rysk infrastruktur såväl som maskinflotta är rejält eftersatt och suget efter nya maskiner är det som bidrar till bolagets tillväxt. Jag var och lyssnade på bolagets finanschef Anders Blomqvist i november och fick ett bra intryck. Anders förklarade att det byggs en ny ringled runt Moskva vilket är ett stort projekt. Dessutom förklarade han att det ”finns en hel del kvar att göra” inför sommarens fotbolls-VM som går av stapeln i Ryssland.

ferro cfo
Anders Blomqvist, CFO på Ferronordic Machines

Ferronordic Machines omsätter omkring 2,5 miljarder kronor och tillväxten under de första nio månaderna 2017 uppgick till nästan 50%(!) i lokal valuta. Man ska komma ihåg att Ryssland är en riskfylld marknad, anläggningsmaskiner en konjunkturkänslig nisch och Ferronordic har också ett starkt beroende av Volvo. Värderingen på p/e ~14 för 2017 känns dock inte avskräckande med tanke på potentialen i vinsttillväxt.

putin
Den ryska björnen lever

Det var allt för den här gången, på återhörande!

Trevlig helg!

Rationalisten

Disclaimer: Av de ovan nämnda bolagen äger skribenten aktier i Ferronordic Machines. Texten är avsedd att ge inspiration och nya idéer för läsaren, men utgör inte investeringsrådgivning. Alla köp av aktier eller andra investeringar sker alltid på eget ansvar och ska baseras på din egen analys.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s