Rationalistens fredagsbrev nr. 7 – ”Rapporter och höga förväntningar”

Då var det dags för helg igen och passande nog kommer veckans helgläsning; Rationalistens fredagsbrev – en sammanfattning av börsveckan som gick. Den här gången tar vi en snabbgenomgång av de två viktigaste rapporterna från veckan och frågar oss om dollarn kan bli en huvudvärk för Stockholmsbörsen. Vi gjorde denna vecka det första portföljköpet till Fruganportföljen, i form av ”den optimala första aktien”. Resan mot miljonen är därmed påbörjad. Nu kör vi igång veckans brev!

Veckans börs(baisse): Efter en bra start på börsåret 2018 var det dags för en liten nedgång. Rapportsäsongen har kickat igång med något svala mottaganden för de allra största bolagen. Dollarn har också tagit en hel del stryk kontra euron och kronan, vilket också påverkar den svenska börsen negativt. ECB lämnade räntan oförändrad men Draghi snackade upp euron något, vilket även drog med sig den svenska kronan. Mer om båda dessa teman nedan. Börsveckan kan summeras till en nedgång på ca 1 procent.

veckan
En lite svalare börsvecka -1,1%

Veckans rapporter: Rapportsäsongen är det klart dominerande temat på börsen just nu. De allra största bolagen som rapporterat hittills har inte direkt rosat marknaden. Nordea var först ut med en rapport som var klart sämre än väntat, särskilt inom Wholesale Banking. Aktien backade 4 procent på rapportdagen och lämnade en hel del frågetecken. Nedsidan kan nog vara något begränsas på kort sikt då den lockande direktavkastningen på dryga 6 procent ligger nära i tiden.

nalle
Tuffa tider för Nordea och ordförande ”Nalle” Wahlroos

Atlas Copco var först ut bland verkstadsbolagen. Även om rapporten i stora drag var i linje med förväntan backade aktien med som mest med 4 procent, men repade sig rejält i slutet av dagen och stängde en procent ner. Förväntningarna var skyhöga, men även i det här fallet tror jag kursen räddades delvis av den föreslagna utdelningen. 7 kronor i ordinarie utdelning och ytterligare 8 kronor genom inlösen föreslogs, vilket motsvarar en direktavkastning på drygt 4 procent. Gruvdelen var svagare än väntat vilket möjligen kan vara en ledtråd inför Sandviks rapport.

Nästa vecka blir fortsatt fullspäckad med nya rapporter. Onsdagen blir riktigt rapporttung med storbolag som H&M, Electrolux, SEB, Volvo och Securitas på menyn!

Veckans dollarnedgång: Dollarns kurs gentemot kronan är som bekant viktig för Sveriges exporttunga industri och därmed för Stockholmsbörsen. På bara en månad är USD/SEK ned med 5 procent. Om vi tittar på en femårsgraf där vi lägger USD/SEK mot utvecklingen för den svenska börsen finns där en hygglig korrelation. Åtminstonne fram till starten av 2017, då dollarn tappat kraftigt medan börsindex fortsatt uppåt. Det speglar den starka konjunktur vi befinner oss i, men visar också på riskerna. Den dagen konjunkturen börjar vika samtidigt som våra exporterande bolag har en försvagad dollar mot sig kan Stockholmsbörsen råka ut för en dubbel huvudvärk.

dollar.JPG
Dollarn har vikt sista året, men Stockholmsbörsen tuffat på

Veckans portföljköp: Denna vecka kickade vi igång min frus resa att bygga upp en aktieportfölj från noll till en miljon kronor. Vi räknar med att projektet ska ta 8 år, med knappa 10 procent avkastning och ett månadssparande på 7000 kronor.

Det första köpet gjordes i veckan och valet landade på Investor, som jag ser som nummer ett bland investmentbolag. Här kan du läsa mer om varför.

wall enberg
Fruganportöljen tar rygg på Wall Enberg – hur gör du?

Trevlig helg!

Rationalisten

Disclaimer: Av de ovan nämnda bolagen äger skribenten aktier i Atlas Copco och Nordea och min fru har i veckan köpt aktier i Investor. Texten är avsedd att ge inspiration och nya idéer för läsaren, men utgör inte investeringsrådgivning. Alla köp av aktier eller andra investeringar sker alltid på eget ansvar och ska baseras på din egen analys.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s