Fruganportföljen: Portföljstrategi – ”Diversification is the only free lunch”

Vi närmar oss ett första köp i Fruganportföljen. Men för ordningens skull ska jag först klargöra hur jag kommer att resonera kring portföljstrategi och kring stockpicking. Låt oss i det här inlägget gå igneom det förstnämnda, nämligen portföljstrategin. Till exempel, hur många aktier bör ingå i en portfölj?

Som du redan vet är min uppgift i Projekt Fruganportföljen att leverera 9% i årlig avkastning. 9% – är det mycket eller lite? I ett scenario där vi har åtta fantastiska börsår framför oss kommer det förmodligen framstå som mediokert. Att så är fallet känns dock smått osannolikt. Bra börsår kommer sannolikt att blandas med dåliga, ja kanske till och med riktigt blodiga. Målsättningen känns därför utmanande, men ändå rimligt att kunna uppnå. Jag kommer att sikta på att bygga en portfölj med relativt låg risk, som kan stå emot hyggligt även i sämre tider, men ändå kunna leverera ett snitt på 9% per år. Det är ju trots allt frugans portfölj vi talar om och det vore ju onödigt att sätta det nyingångna äktenskapet på spel genom en skyhög risk.

Portföljstrategi: Portföljen kommer att följa klassisk portföljteori. Det vill säga portföljen kommer att byggas upp till en väldiversifierad portfölj. ”Diversification is the only free lunch” är vad forskare påvisat gång på gång och det känns då lite som att domännamnet Rationalisten.com förpliktigar. Gratisluncher är till för att ätas!

 

gratis
Vem tackar nej till en gratislunch?

Låt oss stolpa upp några riktlinjer för hur jag kommer att tänka kring diversifiering:

  • Antal bolag – Portföljteoretisk forskning visar att när en portfölj består av 12 olika aktier är majoriteten av den bolagsspecifika risken eliminerad. 12 aktier ser jag därför som ett rimligt riktmärke i portföljbygget. Där får man en bra riskspridning och dessutom ett hanterbart antal bolag. Av praktiska skäl kommer portföljen att vara smal inledningvis för att sedan utökas successivt.
  • Branschexponering – Portföljen ska alltid ha en tydlig riskspridning mellan olika branscher, ingen bransch ska utgöra en stor del av portföljen. Riktmärke: Max 20% per bransch.
  • Bolagsstorlek – Allt från Large Cap till mikrobolag accepteras och portföljen får gärna bestå av en mix dom emellan. Dock ser jag bättre förutsättningar att hitta riktigt intressanta och emellertid ”oupptäckta” aktier på småbolagslistorna, varför jag säkerligen kommer att lägga extra fokus på småbolag.
  • Geografisk exponering – Fokus på svenska bolag. Man kan argumentera för att det ger en skev exponering, en så kallad ”home bias”, som innebär onödigt hög risk. Jag är dock bäst påläst på svenska bolag och tror mig bäst kunna välja rätt aktier genom att fokusera i första hand på svenska bolag, vilket jag tycker kompenserar för riskspridningsaspekten. Många svenska bolag ger dessutom indirekt en bra exponering mot den globala ekonomin.

Där har vi grundstolparna i portföljstrategin. Låt mig återkomma inom kort med en liknande genomgång av hur jag kommer att resonera kring själva stockpickingen.

På återhörande!

Rationalisten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s