Rationalistens fredagsbrev nr. 5 – ”Dubbelvinstvarning på Large Cap”

Den sena timmen till trots kommer här ett färskt Rationalistens fredagsbrev. Ditt snabbsvep av börsveckan som gått. Vi lägger en börsvecka präglad av optimism och en svensk storaffär till handlingarna. Dessutom konstaterar vi något så ovanligt som en dubbelvinstvarning från ett svenskt Large Cap-bolag, imponeras av Dustins tillväxtresa och konstaterar att det var rätt beslut att inte teckna aktier i CGit. Nu kör vi igång!

Veckans börs: Veckans börs fick en flygande start med rejäla uppgångar både måndag och tisdag. Bland annat en lättad stämning på den koreanska halvön låg bakom ett något mer positivt sentiment. Veckans börs kan summeras till en uppgång på 2,5 procent. Kul med en bra start på året!

graf.JPG

Veckans affär: Veckans stora affär var helt klart Tele2:s köp av Comhem. Comhem har inte dirket varit någon darling på aktiemarknaden. En business som till största del består av kabel-TV känns inte direkt som framtiden och är kanske svår att älska.

Aktiemarknadens dom blev något åt det negativa hållet. Kinnevik som sedan tidigare deläger de båda bolagen backade omkring en procent under onsdagen när budet offentliggjordes. Är det en destruktiv affär, eller underskattar aktiemarknaden de potentiella synergierna? Det får framtiden utvisa.

stenbeck
Stenbeck – blev initialt en skvätt fattigare

Veckans dubbelvinstvarning: Problemen för BillerudKorsnäs verkar inte ha någon ände. I mitten av december meddelade bolaget att investeringskostnaderna vid Gruvön blir omkring en miljard kronor högre än väntat. Som om det inte vore nog kom i måndags ytterligare information om högre kostnader för ved nu under vintern. Det här följer dessutom efter ett flertal operativa problem för bolaget de senaste åren. Även om värderingen i BillerudKorsnäs på p/e 14 för innevarande år inte avskräcker tar det emot att äga den här typen av bolag där negativa överraskningar blivit mer regel än undantag.

skogen
Stökigt i skogen – ”Vem var det som fucking vinstvarna’?”

Veckans e-handel: H&M och dess e-handel, eller snarare avsaknad av för att vara lite raljant, har varit ett hett tema den senaste tiden. I veckan skrev Affärsvärlden om rykten att H&M kan tänkas köpa upp Zalando. Det vore verkligen en game changer för H&M, men framtiden får utvisa vad som blir Perssons nästa drag i ”slaget om internet”. 2018 kommer högst troligen att ge oss något nytt kring H&M och dess strategi kring e-handeln. Om så inte skulle vara fallet har jag svårt att se att kursen stå högre än på dagens nivåer vid årsskiftet. Kanske kan bolagets kapitalmarknadsdag i mars ge oss något nytt? Man kan iallafall hoppas på det, för aktieägarnas och för Stockholmsbörsens skull.

Veckans e-handel går istället till rapporterande Dustin som genom sin mer renodlade e-handelsstrategi levererade nästan 9 procent organisk tillväxt i det senaste kvartalet. Dustin handlas till liknande P/E-multipel som H&M (omkring p/e 17-18), men med en klart mer övertygande tillväxtstrategi.

dust

Veckans notering: En av eftersläntarna från december månads tecknignshysteri är CGit, som började handlas i tisdags. Det blev inte någon succéartad start direkt. Teckningskursen var 25 kronor per aktie och aktien har under veckan handlats mellan 20,50 och 24 kronor. Det var således rätt beslut att inte teckna, vilket jag resonerade kring i tidigare inlägg: Teckna eller inte? Cgit

cgit

Vi ser fram emot fler börsnoteringar att ta ställning till framöver!

Rationalisten önskar därmed en trevlig helg och laddar för en skiddag i Norge imorgon. Ut på tur, aldri sur!

ut på tur

Trevlig helg!

Rationalisten

Disclaimer: Skribenten äger inga aktier i de ovan nämnda bolagen. Texten är avsedd att ge inspiration och nya idéer för läsaren, men utgör inte investeringsrådgivning. Alla köp av aktier eller andra investeringar sker alltid på eget ansvar och ska baseras på din egen analys.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s