Fruganportföljen – Målsättning: Frugan ska bli aktiemiljonär

Den grundläggande idén med Projekt Fruganportföljen är att skapa ekonomisk trygghet för min fru, med allt vad det innebär.

Min övertygelse är att ett visst ekonomiskt kapital som byggts upp under en längre tid har en mängd fördelar. De flestas tankar leds nog till materialistiska ting, prylar med ett stort ha-begär. För mig personligen är prylar ganska ointressanta. Istället handlar det för mig främst om att skapa en ökad frihetskänsla. Den som lyckas bygga upp ett kapital för egen maskin tror jag också får en stärkt självkänsla bara av själva bedriften. Att hänga med börsen i upp- och nedgångar är också en psykologisk utmaning och det är någonting som kan bygga både karaktär som psyke. Målet med portföljen är att min fru ska åstadkomma detta genom att bygga upp en aktieportfölj värd en miljon kronor på 8 år.

Förutsättningarna är enkla. Min fru ska månadsspara 7 000 kr till ett nystartat Investeringssparkonto. Med en genomsnittlig avkastning på 9% kommer sparandet att uppgå till 1 000 000 kr om åtta år.

Ansvarsfördelningen är tydlig. Min fru sätter av månadssparandet och jag väljer aktierna.

Du som läser här kanske redan kör ett eget måndssparande. Vad har du i så fall för sparmål? Du som inte har något strukturerat sparande idag men låter dig inspireras och vill göra en liknande resa, hur mycket skulle du kunna spara varje månad? Oavsett vad just sitt mål är och oavsett om du månadssparar några få hundralappar eller många tusenlappar är det intressant att testa vilken förmögenhet du kan skapa över tid. Prova gärna att laborea på den eminenta bloggen ”Rikatillsammans” och dennes Ränta-på-ränta-kalkylator.

Spaltkilometer bloggtexter har redan skrivits om sparkvoter och hur man kan spara pengar i vardagen genom att äta nudlar dagarna i ända eller komponera en frukost för 5 spänn. Det är inte hur vi vill leva och inte heller vad den här bloggkategorin kommer att handla om. Eftersom mitt stora intresse är investeringar och mitt ansvarsområde i Fruganportföljen blir själva stockpickingen var fokus kommer att ligga.

Summa summarum, målsättningen är solklar; frugan ska bli aktiemiljonär på 8 år. Hon månadssparar, jag placerar.

I nästa inlägg går vi in på hur detta ska genomföras, vilken investeringsfilosofi jag kommer att utgå ifrån och hur portföljen ska utformas. Vore superkul om fler startar en liknande resa. Hoppas du känner dig inspirerad att följa med på bloggen. Varför inte se till att någon i din egen närhet kan inspireras genom att tipsa om Rationalistens e-postutskick. Se det som en sen julklapp, en gratis julklapp och på sikt kanske till och med en riktigt lönsam julklapp.

Rationalisten

sparmål
Sparmål – hur högt siktar du?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s