Rationalistens Fredagsbrev nr. 4 – ”Stockholmstjurens återkomst?”

Efter ett litet juluppehåll är Rationalistens Fredagsbrev tillbaka, som vanligt med ett snabbt svep av börsveckan som gått. Denna gråa decemberfredag kan vi glädjas åt en optimistisk börsvecka i bagaget och vi frågar oss om börsoptimismen är tillbaka efter ett par sura månader. Veckan har också bjudit på hausse i en relativt ny bransch i börssammanhang, nämligen ”cannabis-branschen”, ja du läste rätt. I veckan har vi också lanserat Fruganportföljen, ett projekt där du kan följa hur jag hjälper min fru att bli aktiemiljonär genom ett månadssparande från noll. Hoppas du hänger med på resan!

Veckans börs: Den svenska börsen har backat både i november och december, samtidigt som amerikanska index gått som tåget. Denna vecka blev dock något av en revansch för Stockholmsbörsen. Uppgången kan summeras till dryga 2 procent.

nov o dec, sp500 o omxs30
OMXS30 (grön) jämfört med S&P 500 (blå)

Bland de drivande faktorerna till veckans uppgång är bra makrosiffror som bidragit positivt till sentimentet. Dessutom har ”Raketmannen” från Nordkorea och Sydkoreas nya president Moon Jae-in börjat tala med varandra vilket skänkt ett hopp om en lugnare  situation på Korea-halvön.

raketmannen
”Raketmannen” vill prata igen!

Veckans spåkula: Efter den stakra starten på året ställer man sig frågan om Stockhomstjuren har återvänt, eller om vi bara har fått ett tillfälligt besök. Med globala vinstprognoser i en stigande trend och makrosiffror som inköpschefsindex och jobbsiffror som är fortsatt starka samtidigt som Stockholmsbörsen rekylerat nedåt något de senaste månaderna ser jag hyggligt optimistiskt på börsens förutsättningar för 2018.

bull
Är tjuren tillbaka i Stockholm?

Veckans bransch: Liberala vindar sveper över flera amerikanska delstater. Sex delstater har legaliserat marijuana och ytterligare två står på tur. Kalifornien började tillåta marijuana i måndags, något som satte avtryck även på börsen. Flera ”cannabis-aktier” gick starkt. Ett svenskt bidrag på temat är Heliospectra som tillverkar belysning som kan användas bland annat för cannabis-odlingar. Bolaget tog dessutom en förhållandevis stor order i onsdags (5,5 miljoner kronor). Aktien steg smått otroliga 40 procent under onsdagen.

helio
Belysningssystem från Heliospectra

Veckans portföljlansering: I veckan har jag och min fru tagit ett kul steg och avtalat att hon ska styra om sitt månadssparande till aktier. Hon sätter in pengarna, jag placerar dom. Portföljinnehaven ska redovisas här på bloggen och kan förhoppningsvis vara en inspiration för dig som är intresserad av att själv bygga upp en aktieportfölj. Målet är att ett månadssparande på 7000 kr ska utveckla sig till en miljonportfölj på åtta år. Häng med på Fruganportföljens resa genom att prenumerera på bloggen (fyll i e-postadress här intill).

Veckans helgtips: Den amerikanska börsen må ha spöat den svenska rejält senaste månaderna. På hockeyrinken var det dock andra bullar i JVM i ishockey då Sverige spöade USA med 4-2 och gick till final.

swe
S&P 500 har spöat Stockholmsbörsen, men Sverige spöade USA!

Helt klart veckans prestation och helgens tips blir därmed en uppesittarkväll när Sverige möter hockeyns moder Kanada i finalen. Vilken tid? I natt klockan 02:00, så matchen bör vara klar omkring 04:30. Heja Sverige!

 

Trevlig helg!

Rationalisten

Disclaimer: Skribenten äger inga aktier i det ovan nämnda bolagen. Texten är avsedd att ge inspiration och nya idéer för läsaren, men utgör inte investeringsrådgivning. Alla köp av aktier eller andra investeringar sker alltid på eget ansvar och ska baseras på din egen analys.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s