Teckna eller inte? – CGit

Att teckna aktier i en notering är ofta en bra möjlighet för den rationella investeraren att kunna köpa aktier till en rabatt mot marknadspris. I de senaste veckornas noteringsvåg har dock ett flertal aktier handlats under noteringskurs under första handelsdag. Som investerare gäller det att hålla tungan rätt i munnen och våga vara selektiv. Ett bolag att ta ställning till just nu är CGit. Nedan följer en kort genomgång av noteringen och hur jag tänker kring noteringen.

Om bolaget:

CGit är ett Göteborgsbaserat IT-bolag med 25 anställda och en omsättning på 43 Msek. 60% av intäkterna kommer från IT-produkter, 20% från IT-konsulttjänster och resterande 20% från IT-drift. Bolaget har arbetat med uppbyggnad och utveckling av IT-infrastruktur sedan det grundades 2007.

Bolag: CGit
ISIN: SE0010636837
Bransch: IT
Lista: Aktietorget
Teckningsperiod: 7-21 dec 2017
Första handelsdag: 9 januari 2018

Om emissionen:

Bolaget tar nu steget till en listning på Aktietorget och tar in 5 miljoner kronor för fortsatta investeringar i exempelvis datacenter. Det är en relativt liten emissionslikvid som i nuvarande heta noteringsklimat säkerligen kommer att kunna fyllas. Emissionsbeloppet garanteras av garanter som åtar sig att teckna hela beloppet. Dock ska nämnas att åtagandet görs till en ersättning om 10% av garanterat belopp, vilket gör att jag inte ser åtagandet som någon kvalitetsstämpel.

Något anmärkningsvärt tycker jag är att så sent som i september gjordes en emission på en kurs motsvarande 22 kr. Den som tecknar nu får göra det 14 procent högre, på 25 kronor per aktie. Lock-up-avtalet är lite väl liberalt utformat för min smak, då fyra av de största aktieägarna ”endast” tar på sig att låsa upp 90 procent av sina respektive aktieinnehav i tre månader, och därefter 50 procent under det närmsta året.

Emissionsvolym: 5 MSEK
Garanterat belopp: 100% till en ersättning om 10%
Emissionsinstitut: Partner Fondkommission

Finansiell översikt:

Bolaget omsatte 43 miljoner 2016 och för 2017 ser omsättningen ut att landa strax över 50 miljoner kronor, det vill säga en tillväxttakt på drygt 20 procent. Rörelsemarginalen uppgick i fjol till knappa 1 procent och samma nivå har bibehållits i år. Tittar vi på sista raden gjorde bolaget 17 kr per aktie i vinst 2016 och har under de första tio månaderna i år ökat till 0,21 kr. Det är högst modesta siffror och tittar vi på kassaflödet visar det upp en liknande bild. De första tio månaderna var kassaflödet från den löpande verksamheten 600 Tsek, marginellt högre än i fjol. En mer positiv bild syns i balansräkningen som är skuldfri.

Värdering:

CGit värderas i noteringen till 39,4 MSEK (post-money).

Kassaflödet från den löpande verksamheten motsvarar omkring 1,5 procent av bolagets marknadsvärde i noteringen. Eftersom några resultat av betydande magnitud ännu inte levererats blir P/E och EV/EBIT mindre relevanta, och detsamma gäller bolagets kassaflöden i förhållande till värdering. Som investerare lämnas man istället till att gissa på framtida intjäningsförmåga. P/S-multipeln uppgår till 0,7. Ställer vi det mot andra noterade IT-bolag som Proact (0,5), Knowit (1,1) och HiQ (2,0) och konstaterar att dessa är klart mer etablerade och mer lönsamma bolag, framstår värderingen  inte som något uppenbart fynd.

Värdering (2017E):
P/S: 0,7
EV/EBIT: 11,1
P/E: 134,0
Kassaflöde/bolagsvärde: 1,5%

Rationalistens slutsats:

Med en ännu obevisad intjäningsförmåga och en värdering som enligt min mening inte är uppenbart låg ser jag inte CGit på 25 kronor som något solklart fynd. Inte heller ser jag något tillräckligt unikt i bolagets produkter som skulle kunna få det att verkligen vattnas i munnen på investerare. Därtill tycker jag att  noteringen innehåller en del tveksamma punkter, exempelvis i form av det något svaga lock-up-avtalet.

Nya bolag som noteras är alltid spännande och jag välkomnar CGit till Aktietorget, men väljer att avstå att teckna nya aktier i noteringen. Hur gör du?

Lycka till med dina investeringar!

Rationalisten

Disclaimer: Skribenten äger inga aktier i det ovan nämnda bolaget. Texten är avsedd att ge inspiration, nya idéer och insikter för läsaren, men utgör inte investeringsrådgivning. Köp av aktier eller andra investeringsbeslut sker alltid på eget ansvar och ska alltid baseras på din egen analys.

3 reaktioner på ”Teckna eller inte? – CGit

  1. […] Veckans notering: En av eftersläntarna från december månads tecknignshysteri är CGit, som började handlas i tisdags. Det blev inte någon succéartad start direkt. Teckningskursen var 25 kronor per aktie och aktien har under veckan handlats mellan 20,50 och 24 kronor. Det var således rätt beslut att inte teckna, vilket jag resonerade kring i tidigare inlägg: Teckna eller inte? Cgit […]

    Gilla

  2. Jag såg bolaget av en slump på twitter nu när de fått in en ny order. Efter en väldigt kort analys så tycker jag det ser rätt bra ut, väldigt fina tillväxtsiffror, visserligen rätt hög Ev/Ebit. Har du fortsatt att följa bolaget efter att du skrev blogginlägget?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s