Rationalistens fredagsbrev nr. 1 – ”Tema Dalarna”

Välkommen till Rationalistens fredagsbrev – spaningar och reflektioner från den gångna börsveckan. Efter en weekend i Sälen flödar inspirationen på temat Dalarna, så vad passar väl inte bättre än att köra tema Dalarna i den första utgåvan av Rationalistens fredagsbrev. Vi tar temperaturen på Skistar inför stundande skidsäsong, noterar att dalabolaget Clas Ohlson blev veckans förlorare på Stockholmsbörsen, att dalmasarna tagit sin beskärda del av det senaste årets börsnoteringsvåg och att ytterligare ett dalabolag är på väg till börsen just nu. Häng med på en dalatripp!

Veckans börs: Stockholmsbörsen fick en superstart på veckan med en uppgång på hela 1,6 procent drivet av Trumps skattereform. Redan på tisdagen var guld och gröna skogar utbytt mot mer negativa tongångar och det baissiga börssentiment som varit normen den senaste månaden tog återigen vid. Idag fredag var glädjen tillbaka igen och i skrivande stund kan vi summera veckans börs till +0,9%. Bitcoin har annars varit den stora snackisen och kryptovalutan är upp 50 procent på en vecka!

veckans graf.JPG

Veckans börs upp nästan 1 procent

Veckans fjällspaning: Hur ska det egentligen gå för Skistar om vi får en riktig sättning på bostadsmarknaden? Kommer Svensson börja spara i ladorna, skippa restaurangbesöken och till och med ställa in fjällsemestern? Efter en försäsongs-weekend i Sälen kan jag konstatera att några sådana tecken inte syns ännu iallafall. Den nyanställda säsongspersonalen fick slita för att få ut liftkort trots att bara ett fåtal backar öppnat, längdspåren var välfylld och på den italienska restaurangen möttes vi av det typiska högkonjunkturs-uttrycket: ”Vill ni ta något i baren så länge, så ska jag försöka lösa ett bord åt er”.

försäsong i sälen

Försäsong i Sälen

Min magkänsla lutar åt att Sälen och Åre, den svenska medelklassens högborg under vinterhalvåret, har en mycket trogen publik som prioriterar sin skidsemester. Ett scenario med en riktig bostadskrasch och en svagare svensk krona kan till och med göra den svenska semestern än mer attraktiv. Aktien då? Med ett p/e-tal på 17 framstår den inte direkt som superbillig, men det är väl vad man får betala för ett svenskt skidmonopol (samt en anläggning i Österrike). Direktavkastningen ligger på 3,1 procent men den som äger 200 aktier i Skistar kan också åtnjuta 15% rabatt på liftkort för hela familjen. Det kanske kan få invetseringsbeslutet att väga över för den som regelbundet besöker de svenska fjällen.

Veckans masjävel: Clas Ohlsons kvartalsrapport som släpptes i veckan var en rejäl besvikelse och aktien är ned över 20% i veckan och får därmed titeln veckans masjävel. ”Clabbes” annars så trogna kunder verkar inte längre hitta till butikerna i samma utsträckning. Clas Ohlson har tvingats pressa priserna, vilket satt press på bruttomarginalen som var klart sämre än väntat. Den stora utmaningen för Clas Ohlson framöver är att tackla omställningen till e-handeln framfart på rätt sätt. VD Lotta Lyrå svarade med att pausa butiksexpansionen och idag meddelades att Clas Ohlson köpt in sig i Mathem. Frågan är om Insjöns stolthet har tappat sin forna glans eller om Lotta Lyrå kan vända trenden. Jag ställer mig avvaktande tills det senare bevisats. Aktiemarknaden verkar inte heller övertygad att Mathem-förvärvet är rätt väg då aktien är fortsatt ned dryga 2 procent på börsen idag.

clas mathem.JPG

Clas Ohlson slog till på Mathem

Veckans dalanotering: Ett par bolag med dalaanknytning har tagits till börsen i det senaste årets våg av börsnoteringar. Jag tänker på FM Mattsson som handlas på Small Cap och Byggpartner i Dalarna på First North. Nu är det dags för ytterligare ett dalabolag att välkomnas till börsen, nämligen Vansbro-baserade Lyko.

Lyko är en återförsäljare av hårvårds- och skönhetsprodukter, framförallt online. Bolaget omsätter omkring 700 miljoner kronor, men som de flesta e-handlare är lönsamheten låg. Rörelsemarginalen uppgår till knappa 3 procent hittills i år och nettoresultatet har varit negativt. Värderingen i noteringen är 765 Msek. Den som tecknar aktier får ett starkt varumärke och ett snabbväxande bolag, men värderingen får inte erbjudandet att framstå som något fynd tycker jag. Jag nöjer mig med att teckna en minimipost och kommer istället att hålla koll på aktien under första handelsdagen, den 12 december.

lyko

Lyko – nästa dalabolag till börsen

Veckans dalmas: Låt oss avslutningsvis låta en äkta skidåkande dalmas porträttera det första Fredagsbrevet. Gunde är helt klart en inspirationskälla för alla som strävar efter att uppnå sina mål, oavsett om det handlar om att göra bra investeringar, att vinna ett VM-guld eller att ta nästa seg i karriären. Ingenting är omöjligt!

gunde

Gunde – legandarisk vinnarskalle och veckans dalmas

Då var Fredagsbrevet till sin ända för den här gången och det har det blivit dags att lämna Dalarna, men på återhörande för ett nytt Fredagsbrev om en vecka igen. Tills dess, lycka till med era investeringar!

Trevlig helg önskar Rationalisten!

Disclaimer: Skribenten äger inga aktier i de ovan nämnda bolagen. Texten är avsedd att ge inspiration och nya idéer för läsaren, men utgör inte investeringsrådgivning. Alla köp av aktier eller andra investeringar sker alltid på eget ansvar och ska baseras på din egen analys.

En reaktion på ”Rationalistens fredagsbrev nr. 1 – ”Tema Dalarna”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s